Măsura este luată în urma deciziei, din 6 ianuarie, luată de Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani.

Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției, informează MApN. Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.

Potrivit MApN, decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile.

„România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS”, dă asigurări Ministerul Apărării Naționale.

Te-ar putea interesa și: