Evenimentul Zilei > Politica > DECIZIE IMPORTANTĂ pentru Programul Prima Casă. PSD şi PNL au ajuns la o ÎNŢELEGERE ce se va oficializa la 6 aprilie
DECIZIE IMPORTANTĂ pentru Programul Prima Casă. PSD şi PNL au ajuns la o ÎNŢELEGERE ce se va oficializa la 6 aprilie

DECIZIE IMPORTANTĂ pentru Programul Prima Casă. PSD şi PNL au ajuns la o ÎNŢELEGERE ce se va oficializa la 6 aprilie

Veşti foarte importante pentru românii care îşi doresc cumpărarea unei locuinţe prin Programul Prima Casă.

Programul guvernamental va fi exclus de la Legea dării în plată în urma unui acord la care au ajuns liderii PSD și PNL, conform romanialibera.ro.

La finalul unei întâlniri cu reprezentanţii PSD, deputatul liberal Cătălin Daniel Zamfir a anunţat că s-a decis ca Legea dării în plată să intre la votul final în Camera Deputaţilor, pe 6 aprilie, cu menţiunea că Prima Casă nu va fi inclusă în lege.

În acelaşi timp, plafonul creditelor a crescut de la 150.000 de euro la 250.000 de euro. Zamfir a precizat că a discutat joi cu vicepreşedintele PSD, Viorel Ştefan, la întâlnire participând şi avocatul Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), şi Cătălin Voievozeanu de la AURSF.

“Discuţia a fost una lungă şi constructivă. Legea dării în plată va intra în dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final în Camera Deputaţilor. Ca si PNL, şi PSD susţine ca Legea dării în plată trebuie să se aplice fără discuţie creditelor în derulare, să beneficieze şi cei care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă în vederea achiziţiei, construcţiei sau amenajării unor imobile cu destinaţia de locuinţă sau achiziţionării unui teren în vederea construcţiei unei case. De asemenea, şi PSD e de acord că legea trebuie să se aplice şi celor care au fost deja executaţi, prin sistarea popririi pe venituri”, a spus Zamfir.

”(,,,) Îmi menţin părerea că beneficiarii Programului nu trebuie excluşi, însă cred că e mai înţeleaptă decizia de a nu da prilej băncilor să şantajeze cu mărirea avansului sau Guvernului să desfiinţeze Programul, ambii pretextând că din cauza acestei legi”, a mai afirmat Zamfir.

Senatul a adoptat Legea dării în plată pe 29 februarie, stabilind, prin amendamentele aduse în plen, ca Programul Prima Casă să nu fie exclus de sub prevederile legii.

Legea a ajuns la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, unde a rămas blocată, dar între timp, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că liberalii susţin eliminarea programului Prima casă de sub incidenţa Legii dării în plată.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că solicită introducerea în textul de lege a unei prevederi care să spună că programul Prima Casă nu este afectat de actul normativ.