Evenimentul Zilei > Social > Decizie de ultimă oră în cazul persoanelor cu reacție anafilactică după prima doză de vaccin COVID-19
Decizie de ultimă oră în cazul persoanelor cu reacție anafilactică după prima doză de vaccin COVID-19

Decizie de ultimă oră în cazul persoanelor cu reacție anafilactică după prima doză de vaccin COVID-19

O persoană care a prezentat reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, anunță oficialii.

Reacție anafilactică la vaccinul COVID-19? O persoană care a prezentat reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, anunță Agerpres. În acest caz se recomandă reluarea imunizării cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită. Informația a fost anunțată, vineri, de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

CNCAV a aprobat instrucţiunea privind vaccinarea în situaţii speciale cu vaccin de tip ARNm. Dacă persoana căreia i s-a administrat prima doză are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată. Intervalul optim luat în calcul este de maximum 42 de zile.

În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă.

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză. În acest caz este recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită, subliniază CNCAV.

Cum se va proceda în cazul persoanelor care au avut infecția?

Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată. Totuși, imunizarea acestora se poate realiza după vindecare, se precizează pe platforma CNCAV.

În cazul în care o persoană dezvoltă infecţia după administrarea primei doze, va putea fi imunizată după vindecare. Persoana respectivă va continua schema de vaccinare, fără reluarea primei doze.

În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin, persoana programată va putea modifica data efectuării rapelului. Modificarea se va face direct în platforma electronică sau prin modalităţile valabile pentru programarea iniţială. Pentru situaţiile în care cea de-a doua doză se administrează accidental la mai puţin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară o doză de rapel.