Evenimentul Zilei > Social > A început administrarea vaccinului Moderna. Când se va face rapelul
A început administrarea vaccinului Moderna. Când se va face rapelul

A început administrarea vaccinului Moderna. Când se va face rapelul

Veste bună pentru românii interesaţi să se imunizeze cât mai repede: joi, 4 februarie, a început administrarea vaccinului Moderna împotriva Covid-19 la nivel naţional.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a confirmat că a început administrarea vaccinului Moderna.

Persoanele programate la vaccinare pentru doza I în perioada 4-16 februarie vor primi vaccinul Moderna. Ulterior, ele vor efectua rapelul la 28 de zile. Acestea sunt indicaţiile producătorului acestui tip de vaccin.

După primul vaccin, personalul medical va introduce datele persoanei şi tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

A început administrarea vaccinului Moderna

Mai departe, platforma preia informaţiile pentru generarea unei noi recipise în funcţie de tipul vaccinului.

CNCAV reaminteşte faptul că rapelul se administrează potrivit indicaţiilor producătorului. Astfel, în funcţie de tipul vaccinului, rapelul pentru Pfizer se face la 21 zile, iar pentru Moderna la 28.

BioNTech Pfizer şi Moderna se bazează pe ARN mesager

Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă „recipisă” pentru rapel şi va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia.

„Menţionăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer şi Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Acest tip de vaccin învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-CoV-2.

ARN mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager nu influenţează ADN celular

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, se arată în comunicatul de presă remis de CNCAV.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Dacă vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii Covid-19, Moderna are eficacitate de 94,1%.

„Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech/ Pfizer (denumit Comirnaty) cu informații pentru utilizator aici.

Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna cu informații pentru utilizator aici.

Consultați prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZenca cu informații pentru utilizator aici”, se arată pe vaccinare-covid.gov.ro.