Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinare: Reacție adversă de tip șoc anafilactic la rapelul de vaccin COVID-19
Vaccinare: Reacție adversă de tip șoc anafilactic la rapelul de vaccin COVID-19

Vaccinare: Reacție adversă de tip șoc anafilactic la rapelul de vaccin COVID-19

Campania națională de imunizare contra virusului se derulează în condiții bune, reacțiile adverse fiind minore. A existat însă un caz de șoc anafilactic în Timiș.

Reacție adversă de tip șoc anafilactic la rapelul de vaccin COVID-19! În ultimele 24 de ore, în judeţul Timiș au fost administrate 801 vaccinuri anti-COVID-19 şi s-au înregistrat 3 reacţii adverse, dintre care una de tip şoc anafilactic, arată Agerpres. Aceasta a fost tratată de la primele semne şi s-a remis imediat, au informat, vineri, reprezentanţii DSP Timiş. Toate cele 3 reacţii adverse s-au înregistrat la rapel.

În Timiș s-au administrat aproape 600 de rapeluri

Din cele 801 vaccinuri administrate (dintre care 160 Moderna), în cadrul primei etape au fost administrate 628 doze (598 rapeluri). În cadrul celei de-a II-a etape a campaniei de imunizare s-au administrat 173 de vaccinuri.

De la debutul campaniei de vaccinare, în judeţ s-au administrat 34.046 doze şi s-au înregistrat 89 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată. Astfel de reacții au fost durerea la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă remisă în 15 minute. De asemenea, au fost semnalate un salt tensional remis, febră de 38,5 grade remisă, episod diareic, astenie, vertij şi uşor edem al buzelor, remis. S-au mai raportat greaţă şi vomă, ageuzie (pierderea gustului) şi anosmie (pierderea mirosului), remise după 4 zile. Reacţia de tip anafilactic a fost tratată de la primele semne şi s-a remis imediat.

Cele mai multe doze au fost administrate la Spitalul Judeţean Timişoara (6.679), urmat de Spitalul CFR (4.314), Spitalul Municipal (3.260) și Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” (3.071).

În centrele de vaccinare s-au administrat, în total, 2.754 de doze. Centrele sunt Iulius Mall Timişoara, Sala de Sport Lugoj (990), în Ghiroda 1.044 doze, la Dumbrăviţa 942. La C.M.J. Timiş s-au administrat 306 doze. Vaccinul Moderna s-a administrat la Spitalul CFR Timişoara (50 doze total), la Iulius Mall (90) şi la Centrul Ghiroda (20).

Joi, o tânără, medic din secția ORL a Spitalului Județean Vâlcea, a avut o reacție adversă rară în urma vaccinării. Ministerul Sănătății a informat că în cazul acesteia s-a înregistrat o paralizie facială temporară, după administrarea rapelului. Este prima reacție severă din România în urma vaccinării.