Evenimentul Zilei > International > Decizia uluitoare a unui om de știință! Se transformă în robot: „Trebuia să fiu mort, dar mă transform”
Decizia uluitoare a unui om de știință! Se transformă în robot: „Trebuia să fiu mort, dar mă transform”

Decizia uluitoare a unui om de știință! Se transformă în robot: „Trebuia să fiu mort, dar mă transform”

Aflat pe moarte, se transformă în primul cyborg din lume. Un om de știință diagnosticat cu distrofie musculară a început să-și înlocuiască părți ale corpului cu dispozitive care-i permit mișcarea.

Peter Scott-Morgan, un cercetător de 61 de ani, a fost diagnosticat cu distrofie musculară acum doi ani și i s-a mai dat foarte puțin timp de trăit. În ciuda diagnosticului dat de medici, însă, acesta a luat o decizie uluitoare. Vrea să se transforme singur într-un robot pentru a-și prelungi viața, scrie The Sun.

Cercetătorul, cunoscut acum drept Peter 2.0, a declarat că își dorește să depășească limitele științei și să demonstreze ceva ce pare, pentru mulți dintre noi, imposibilul.

Morgan a trecut până în momentul de față printr-o serie de operații destul de riscante și complexe pentru a-și atinge obiectivul. El a creat chiar și un avatar al propriei fețe, proiectat să răspundă folosindu-se de limbajul corpului.

Totodată, cercetătorul a studiat și tehnologia de urmărire a ochilor, care să-i permită să dețină controlul asupra mai multor calculatoare prin simpla folosire a ochilor.

„Renunț la vocea mea timp de câteva decenii pentru a finaliza procedura medicală pentru transformarea mea în robot. Trebuia să fiu mort până în această lună. Nu sunt mort, însă. Mă transform. Dar cât iubesc știința. Când spun cyborg, eu nu mă refer la orice cyborg vechi, ci la cel mai avansat organism uman și cibernetic creat vreodată în aproape 14 miliarde de ani. Aproape totul din mine va fi schimbat ireversibil, corp și creier”, a declarat Peter Morgan pentru presa străină.

Peter are și o fundație care urmărește să folosească inteligența artificială pentru a transforma viețile persoanelor care au probleme de sănătate din cauza vârstei, bolilor, dizabilităților sau a altor dezavantaje fizice sau psihice.