Editura Evenimentul si Capital

Decizia CCR care îngroapă VIITORUL POLITIC al lui Liviu DRAGNEA! O victorie cât o înfrângere

Autor: | | 17 Comentarii | 80299 Vizualizari

Liviu Dragnea nu are motive de bucurie după decizia CCR de astăzi. Chiar dacă ea pare o victorie, dacă citim modul extrem de dur în care CCR a analizat maniera ICCJ de a compune completele de 5 judecători, efectele sunt minime pentru liderul PSD.

Liviu Dragnea a obținut o victorie, cel puțin în aparență. Pentru că dacă citim finalul deciziei, vedem că se scrie negru pe alb:

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

În numele legii DECIDE:

1. Admite sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte,şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri aiCompleturilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legeanr.255/2013.

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.

Definitivă şi general obligatorie.

Numai că așa cum vă spuneam sunt cel puțin trei articole din decizia CCR care nu aduc motive de bucurie pentru Liviu Dragnea.

Primele două sunt :

162. În materie penală, având în vedere că art.354 din Codul de procedură penală, [care prevede că „Instanţa judecă în complet de judecată a cărui compunere este cea prevăzută de lege”], care este o normă de trimitere, încorporează în mod ideal, norma la care se trimite, se poate constata că acesta califică în sine compunerea instanţei drept o normă de procedură penală, iar normele de procedură penală, ca regulă, sunt de imediată aplicare.(...)

163. În sensul că legea procesual penală este de imediată aplicare, Curtea reţine Decizia nr.178/2018, prin care s-a statuat că „normele procesual penale sunt guvernate de principiul aplicării imediate, acesta vizând atât cauzele în curs de urmărire penală, cât şi cele aflate în faza judecăţii.(...)

O interpretare pe care am primit-o de la un avocat penalist este că deciziile completurilor de 5 judecători de la ICCJ pot fi atacate cu contestație în anulare potrivit normelor din CPP, respectiv în termen de 10 zile de când persoana a luat la cunoștință de hotărâre.

Andi Moisescu, reactie BOMBA! Sotul Oliviei Steer a rabufnit, dupa ce sotia lui a fost linsata mediatic

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI