Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, l-a demis din funcţie, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului-verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin privind deţinutul Ion Turnagiu.

Ministrul Justiţiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua un control tematic privind modul de respectare a aceloraşi dispoziţii legale, la nivel naţional, având în vedere că această problemă a devenit recurentă şi s-a manifestat din plin şi în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecinţe grave asupra siguranţei cetăţeanului”, a potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Ion Turnagiu, în vârstă de 45 de ani, din comuna Dârvari, judeţul Mehedinţi, a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor după ce a incendiat o fată de 17 ani.

Am vorbit cu Turnagiu, criminalul în serie. A mărturisit de ce ucidea. Exclusiv 

„În fapt, s-a reţinut că, în data de 12.06.2020, în jurul orei 23,00, inculpatul T.I. (…) s-a deplasat la locuinţa victimei Ş.M.L.A., din aceeaşi localitate şi a pătruns în camera unde se afla sus-numita, a stropit-o cu o substanţă inflamabilă şi apoi i-a dat foc. Din concluziile preliminarii rezultă că victima, Ş.M.L.A., prezintă leziuni de violenţă, produse prin flacără, care necesită 45-50 de zile de îngrijiri medicale, leziuni ce i-au pus în primejdie viaţa”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, victima depusese anterior o plângere împotriva bărbatului pentru viol.

Fata are șanse minime de supraviețuire

Tânăra de 17 ani din Dârvari se află în stare extrem de gravă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, iar medicii spun că are șanse reduse de supraviețuire.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, a declarat pentru Libertatea că starea pacientei este foarte gravă, iar şansele de supravieţuire sunt minime: ”Are șanse minime de supraviețuire, arsura e foarte profundă. Are arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, iar şansele de supravieţuire sunt minime, pentru că arsura este foarte profundă. Starea este foarte gravă. Este totul ars profund. Este foarte arsă în zona capului şi a feţei. Sunt arse şi căile respiratorii”.

”I-a dat foc și a fugit”

Ion Turnagiu, bărbatul în vârstă de 45 de ani, a intrat vineri seara peste adolescenta de 17 ani în casă, a aruncat cu benzină peste ea și pur și simplu i-a dat foc. Vecinii spun că au încercat să o ajute. „Au scos-o la fântână oamenii, vecinii au auzit. Au aruncat cu apă pe ea, au stins-o și au pus-o în salvare”, a relatat o vecină.

„I-a dat foc și a fugit, după aceea a venit poliția, l-am căutat pe aici, dar nu l-am găsit”, a povestit un bărbat. „El trebuia să stea acolo unde îi este locul sau să fie supravegheat de autorități ca în alte țări”, adaugă tânărul. „90 de ani pentru cinci crime a fost condamnat. Să nu le mai dea drumul la infractorii cu crime!” – spune revoltat un alt vecin.

Adolescenta a ajuns la spitalul din Drobeta Turnu Severin cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului. Ulterior, fata a fost transportată la spitalul din Craiova cu un elicopter SMURD.

Tatăl fetei a fost în Olanda cu agresorul

Între victimă și bărbatul de 45 de ani ar fi existat o relație mai veche. Zilele trecute, tânăra a depus o plângere la poliție pentru viol, faptă care nu a fost confirmată, conform poliției.

„În urma cercetărilor, polițiștii au plasat minora într-un centru de asistență socială, ca măsură de protecție. Familia s-a prezentat la sediul Direcției de Asistență Socială și au solicitat ca minora să fie lăsată în grija acestora”, a declarat pentru Andreea Rădoi – purtătorul de cuvând al IPJ Mehedinți. Fostul deținut era monitorizat de poliție pentru că era în izolare la domiciliu, după ce fusese în Olanda chiar cu tatăl fetei.

„Din spusele cetățenilor, de când a venit la noi în localitate, nu a avut un comportament să dea de bănuit că ar face ceva nelalocul lui. A fost sub monitorizare, a fost și asistența socială de când a venit din Olanda. Se făcuse o echipă de fotbal în comună și inclusiv juca acolo. Nu făcea probleme”, a declarat Claudiu Gîrgă, primarul comunei Dârvari.

Ulterior, vecinii au povestit că, după ce a ieșit din pușcărie, bărbatul mai agresase o fată din sat, iar poliția ar fi știut, dar nu ar fi luat nicio măsură.

”El a mai tras de o fată, deșteaptă așa, la școală. Anul trecut s-a luat de ea, iar fata le-a spus părinților. Nu l-ar fi salutat. Nimeni nu l-a luat în considereare. Să fie un an de zile de atunci, s-au dus la poliție, dar nu s-a luat nicio măsură. Aici la noi așa e. Chiar după eliberare s-a întâmplat. El pe stradă era respectos, dar nu știi ce avea în cap. Ne-a spus că a fost băgat în închisoare nevinovat. Că a fost un fel de complice”, a zis o vecină.

Crimele lui Turnagiu

Criminalul Turnagiu Ion a fost eliberat condiţionat din închisoare în 10 mai 2019. Tribunalul Mehedinţi a considerat că deţinutul îndeplineşte condiţiile de eliberare, chiar dacă acesta fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru patru crime pe care le-a săvârşit în 1993, la vârsta de 18 ani.

Martie 1993: Prima victimă, o femeie

Octombrie 1993: Triplă crimă – Soț și soție, femeia era însărcinată în 7 luni

Noiembrie 1993: A treia crimă – O victimă, omor deosebit de grav, cu premeditare

În 2014, le-a cerut judecătorilor să-l pună în libertate. Reprezentanţii Administraţiei Penitenciarelor susţin că i-au dat aviz negativ, iar el a rămas în puşcărie numai că, anul trecut, a beneficiat de legea recursului compenstoriul și a fost pus în libertate.