Fiul unui fermier sărac, Mehsud – un fost instructor de fitness – a devenit unul dintre cei mai temuţi lideri militari din Pakistan, ţară zguduită în ultima vreme de mai multe atentate violente. Vârsta sa este neclară, probabil în jurul a 35 de ani, iar nicio fotografie clară a feţei sale nu a fost încă făcută publică. El este suspectat că a plănuit câteva din ultimele atacuri violente, printre care şi asasinatul lui Benazir Bhutto.

Mehsud s-a folosit de acordurile de pace şi de câteva alianţe favorabile pentru a avansa şi, la sfârşitul anului 2007, a fost numit "emir" al noii coaliţii de grupuri talibane din Pakistan. La începutul anului curent, doi dintre rivalii săi interni, Maulvi Nazir şi Hafiz Gul Bahadur, au anuţat că vor coopera cu Mehsud, în urma apelului la unitate lansat de liderul talibanilor afgani, Mullah Omar.

Mehsud a fost ignorat de avioanele americane fără pilot, care caută liderii talibanilor, din cauza situaţiei dificile de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan. În trei rânduri, el a semnat acorduri de încetare a violenţelor cu armata pakistaneză, iar la un moment dat, a capturat peste 200 de soldaţi pakistanezi, pe care i-a eliberat însă după două luni de zile.