Evenimentul Zilei > Actualitate > De frica TERORISMULUI, Statele Unite sunt cuprinse de PSIHOZA anti-imigrație. Obama se va OPUNE oricărei restricții de intrare a refugiaților
De frica TERORISMULUI, Statele Unite sunt cuprinse de PSIHOZA anti-imigrație. Obama se va OPUNE oricărei restricții de intrare a refugiaților

De frica TERORISMULUI, Statele Unite sunt cuprinse de PSIHOZA anti-imigrație. Obama se va OPUNE oricărei restricții de intrare a refugiaților

Treizeci de guvernatori americani s-au declarat împotriva primirii de refugiați sirieni în statele lor, invocând pericolul terorist. Obama anunță că va bloca orice interdicție.

Numărul lor nu încetează să crească, Marți, 17 noiembrie, treizeci de guvernatori se împotriveau primirii de refugiați sirieni în statele lor, din cauza pericolului terorist pe care aceștia îl reprezintă. Cu excepția unuia singur, ceilalți sunt republicani.

Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, a declarat:

„Resposabilitatea guvernatorului și a echipei sale este în primul rând de a asigura siguranța populației sale. Lucrăm la un pachet de măsuri pentru a ne asigura că texanii să fie puși la adăpost de acești refugiați.”

Din anul 2012, circa 2000 de refugiați sirieni au intrat în Statele Unite, iar președintele Obama s-a angajat ca anul viitor să mai primească 10.000.

Dimpotrivă, cel puțin șapte guvernatori democrați – Pennsylvania, Minnesota, Utah, Connecticut, Vermont, Delaware și Washington – s-au arătat gata să primească refugiații.

Doar guvernatorul democrat de New Hampshire, Maggie Hassan, care vizează un loc de senator anul viitor, și-a manifestat public reticența:

„Guvernul federal ar trebui să înceteze să accepte refugiați sirieni atâta timp cât serviciile de informații și ministerul Apărării nu pot garanta că procesul de control este cât se poate de serios.”

Psihoza anti-refugiați a izbucnit atunci când Departamentul de Stat a anunțat că intenționează să mențină programul de primiri. Mai mulți candidați republicani în alegerile prezidențiale primare au cerut și ei oprirea imigrației sirienilor .

Donald Trump a calificat programul drept un „cal troian”, senatorul de Texas Ted Cruz a vorbit despre „nebunie absolută”, iar senatorul Marco Rubio a apreciat că „nu există nici un sistem de control al antecedentelor refugiaților”, dat fiind că „pe cine să suni în Siria pentru a le verifica trecutul?”

Totuși, guvernatorii statelor nu au dreptul să refuze intrarea imigranților pe teritoriul lor. Gestionarea refugiaților este apanajul guvernului federal, care decide în ce stat vor fi trimiși cei catalogați acceptabili după un proces care durează între 18 și 24 de ani.

De aceea, republicanii militează pentru trecerea prin Congres a unei legi care să elimine fondurile alocate programului de primire a refugiaților din viitoarea lege a finanțelor.

Președintele Obama a anunțat că va respinge cu veto la orice lege din Congres care ar limita intrarea în Statele Unite a refugiaților sirieni.

Într-un comunicat dat publicității miercuri, Casa Albă afirmă:

„Sunt în joc vieți de oameni și Statele Unite au un rol crucial de jucat pentru a face față crizei refugiaților sirieni în ochii partenerilor noștri din Orientul Mijlociu și în Europa.”

Camera Reprezentanților și-a programat să voteze joi un proiect de lege care suspendă primirea refugiaților provenind din Siria și Irak până ce FBI și serviciile de securitate își întăresc procedurile de verificare a antecedentelor.

Democrații susțin însă că o consolidare a pricedurilor ar putea dura luni sau chiar ani de zile.