Cel expandat si cel extrudat au calitati diferite si sunt recomandate in functie de tipul lucrarii de termoizolatie.
Este bine-cunoscut faptul ca termoizolarea casei duce la imbunatatirea confortului termic si la reducerea consumului energetic realizat cu incalzirea si climatizarea locuintei.
Cei mai multi au inteles ca trebuie sa considere placarea cu polistiren a peretilor, tavanului sau pardoselii o investitie, dar nu intotdeauna aceasta este facuta cu cele mai potrivite materialele.
In comert sunt doua tipuri principale de polistiren: expandat si extrudat. In general exista ideea ca polistirenul expandat se foloseste la interior, iar cel extrudat este pentru exterior. Ei bine, specialistii spun ca lucrurile nu stau tocmai asa.
Densitatea si grosimea influenteaza coeficientul termic Polistirenul expandat este un material impermeabil cu rezistente mecanice ridicate si cu un coeficient de transfer termic foarte bun. El poate fi utilizat la constructii vechi sau noi si este disponibil sub forma de panouri cu grosimi cuprinse intre 1 si 10 cm, avand un grad ridicat de permeabilitate (suficient cat sa permita respiratia peretilor fara a avea probleme cu umezeala) si, totodata, un grad ridicat de absorbtie fonica.
Are, de asemenea, diferite densitati care influenteaza pierderile de caldura si in functie de care se opteaza pentru o utilizare sau alta. De regula, polistirenul expandat se foloseste pentru izolarea termica la exterior a fatadelor de cladiri unde este recomandata folosirea de placi cu grosimea de opt centimetri (in niciun caz cele de cinci centimetri).
In functie de densitate, polistirenul expandat poate fi folosit ca material izolator la fatade (placi cu densitatea de 15-20 kg/m3), pereti interiori, plansee, mansardari (12-15 kg/m3) sau ca izolator fonic la pardoseli interioare.
Expandatul este permeabil, extrudatul nu
"Pentru izolarea fatadelor se foloseste polistiren expandat special pentru fatade. In niciun caz nu se recomanda utilizarea celui extrudat pentru izolarea fatadelor din doua motive. Primul ar fi acela ca este impermeabil (nu mai permite respiratia peretilor), deci transferul vaporilor din interior spre exterior este blocat. In al doilea rand, vara, la temperaturi ridicate, intr-o fatada se acumuleaza caldura, iar la temperaturi de 60-65 grade Celsius polistirenul extrudat incepe sa se umfle si sa se deformeze, pierzandu-si stabilitatea dimensionala", explica Bogdan Apostol, director de vanzari la firma specializata Austrotherm.
De mentionat aici si ca varianta cu polistiren extrudat este cel putin dubla din punct de vedere al pretului. Polistirenul extrudat este un material cu duritati si rezistente mecanice ridicate. Acest material are, de asemenea, si un coeficient de transfer termic foarte bun, ceea ce conduce la o eficienta ridicata din punct de vedere termic.
Datorita acestor calitati, el se foloseste la subsoluri, fundatii, socluri, la acoperisuri terasa (drepte, gen bloc) in varianta "terasa inversata" sau pardoseli in contact direct cu pamantul.
Rezistenta la transferul termic, atunci cand scade temperatura, precum si rezistenta la umezeala (calitate care il recomanda pentru mediile cu nivel ridicat de umiditate) sunt net superioare in cazul polistirenului extrudat comparativ cu cel expandat.
Indiferent de tipul de polistiren recomandat, specialistii prefera termoizolarea pe exterior a cladirilor (pereti, terase etc.) pentru a evita aparitia condensului in structura cladirii.
PRECIZARI
Tipul polistirenului, in functie de lucrari > izolare termica pereti pe interior apartament de bloc - polistiren expandat, densitate 12-15 kg/m3;
> izolare termica pereti pe exterior apartament de bloc - polistiren expandat special pentru fatade;
> izolare termica pe interior a balconului - polistiren expandat, polistiren extrudat pentru sapa;
> izolare termica pe interior a tavanului in cazul apartamentelor de la ultimul etaj - polistiren expandat (12-15 kg/m3)
1. Polistiren expandat AdePlast pentru fatade, 50 mm, densitate 15 kg/mc. Pret 43,79 lei/mp.
2. Polistiren extrudat ODE Isipan, diferite grosimi. Pret 49,6 de lei/mp.
3. Polistiren expandat pentru fatada Zelpoterm, tip EPS ignifugat. Pret: 8,5 lei/mp