Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce SE SINUCID NORDICII. Legătura INCREDIBILĂ cu RELIGIA protestantă
De ce SE SINUCID NORDICII. Legătura INCREDIBILĂ cu RELIGIA protestantă

De ce SE SINUCID NORDICII. Legătura INCREDIBILĂ cu RELIGIA protestantă

Dezbaterile dintre religii capătă noi proporții. Statistici alarmante demonstrează că protestanții au tendințe suicidare mai mari decât catolicii.

Protestantismul poate fi privit din puncte de vedere diferite, asta în funcție de cel care vrea să facă o astfel de analiză. Protestantismul tinde să crească bunăstarea economică a indivizilor prin educație.

 

Această religie pune accent pe capacitățile individuale ale oamenilor, iar pentru persoanele cu intenții de suicid pot fi picătura care să umple paharul și să îi determine să renunțe la viață. 

 

Se naște un paradox: oamenii nefericiți pot fi predispuși la comportamente suicidare atunci când trăiesc în locuri prospere și bine dotate și se compară cu alte persoane care o duc mai bine decât aceștia din punct de vedere economic.

 

Pentru a testa dacă afirmația conform căreia protestanții sunt mai predispuși să aibă comportamente suicidare decât catolicii, publicația Aeon a studiat date din Prusia secolului al XIX-lea. 

 

Se face referire la secolul XIX din două motive: sociologul Emile Durkheim a adus în discuție problema suicidului, iar religia era mult mai răspândită în acea perioadă.

 

Credința nu a fost uniformă și aliniată complet la doctrinele Bisericii, dar fiecare persoană a aderat la o anumită denominație religioasă, iar acel cult a pătruns în toate aspectele vieții umane. 

 

Una dintre cele mai mari provocări pentru identificarea efectului protestantismului asupra sinuciderii este că oamenii cu caracteristici diferite ar putea să se auto-selecteze în diverse denominații religioase.

 

Spre exemplu, au oamenii depresivi tendința de a deveni protestanți? 

 

Schimbarea religiei era un fapt nemaiîntâlnit în acea perioadă, iar afilierea religioasă depindea în cea mai mare măsură de alegerile pe care conducătorul le făcea.

 

Prusia poate fi un bun spațiu pentru a fi studiată această corelație și din cauza faptului că protestantismul s-a răspândit într-o manieră concentrică în jurul orașului lui Luther- Wittenberg.

 

Pe cei mai mulți protestanți îi regăsim în zona orașului lui Luther, același aspect fiind valabil și în cazul ratei de suicid.

 

Statisticile arată astfel: diferența ratelor de suicid dintre confesiunile religioase din Prusia este uriașă: 18 persoane la 100.000 de locuitori, fiind un număr de trei ori mai mare decât în cazul catolicilor.

 

Spre deosebire de catolicism, protestantismul este o religie individualistă. Unul dintre motivele principale este că suicidul este singurul păcat ce nu poate fi iertat în religia catolică.

 

Această diferență uriașă a ratei de suicid dintre protestanți și catolici rămâne și astăzi valabilă, conform Aeon.