De ce ne fură afacerile Bulgaria, Ungaria şi Moldova

De ce ne fură afacerile Bulgaria, Ungaria şi Moldova

Impozite mai mici, o birocraţie redusă, forţă de muncă mai ieftină sau pur şi simplu stabilitate. Acestea sunt capitolele la care România este depunctată de investitori în favoarea vecinilor.

Îşi închid sediile din România fie efectiv, fie doar pe hârtie şi se mută prin vecini, în căutarea unor condiţii mai bune. Relocarea firmelor noastre mici şi mijlocii în ţări precum Bulgaria, Ungaria, Croaţia sau chiar Republica Moldova devine un fenomen de masă, spun reprezentanţii patronatelor, pentru EVZ.

Ceea ce le alungă pe IMM-uri îi ţine departe de ţara noastră şi pe marii investitori care au pus ochiul pe regiunea noastră pentru extinderea sau relocarea activităţii, spun oamenii de afaceri. Astfel, recenta majorare a TVA de la 19% la 24% decisă de guvern a pus bomboana pe coliva existentă deja: forţă de muncă insuficient pregătită şi la costuri mai mari faţă de acum câţiva ani, productivitate a muncii redusă, contribuţii sociale mari, birocraţie şi o parafiscalitate excesivă.

Datele oficiale confirmă faptul că România nu mai atrage bani de la companiile din afară. Investiţiile străine directe s-au prăbuşit cu aproape 50% în primele cinci luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 2,09 miliarde euro la 1,4 miliarde euro, potrivit datelor anunţate recent de BNR.

Isărescu: firmele nu se plâng aiurea

Chiar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a recunoscut că firmele critică în mod justificat fiscalitatea ridicată: "Nu bâzâie firmele, nu vorbesc aiurea, sunt exact pe subiect. Toate firmele se plâng de nivelul exagerat al impozitării. Fiscalitatea, parafiscalitatea, birocraţia sunt enorme. La fel şi descurajarea muncii".

SOLUŢIA, LA MÂNA GUVERNULUI

Să ştii ce va urma şi ce taxe vei plăti - cheia pentru atragerea investitorilor

De când a crescut TVA şi se vorbeşte despre posibila renunţare la cota unică de impozitare de 16%, la Ruse înfloreşte un mic business. Contra sumei de 25 euro, vecinii noştri se ocupă de dosarul patronilor români supăraţi pe taxele mari şi pe modificările lunare ale Codului Fiscal care doresc să-şi mute activitatea în Bulgaria.

În Republica Moldova nu se percepe impozit pe profitul reinvestit, iar Ungaria atrage în special prin predictibilitate. "Cei cu afaceri mai serioase aleg să se mute chiar ţări precum Cipru sau Malta, paradisuri fiscale din UE", spune Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM. Potrivit lui, "părăsesc ţara agenţii economici serioşi şi bun-platnici. Cei care trag ţepe statului nu sunt afectaţi de creşterea impozitelor, deoarece oricum fac evaziune fiscală", conchide el, pentru EVZ.

În opinia lui Pârvu, este exclus ca investitorii străini să mai aleagă România, din cauza instabilităţii şi situaţiei greu de previzionat. "Din punct de vedere fiscal, în România este o loterie, nu ne mai ia nimeni în serios. În plus, străinii nu mai găsesc la noi forţă de lucru calificată", explică şi Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului.

Magnetul cotei unice

La rândul său, Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham România, subliniază importanţa stabilităţii şi predictibilăţii sistemului fiscal pentru ca ţara noastră să mai poată atrage bani din afară.

"AmCham România susţine menţinerea cotei unice de impozitare, care este, în opinia noastră, cel mai potrivit sistem de impunere pentru nivelul actual de dezvoltare a economiei româneşti, şi care ar permite păstrarea competitivităţii ţării noastre la nivel regional", ne-a declarat el.

De altfel, şi Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, a precizat, ieri, la o dezbatere, că introducerea cotei progresive de impozitare este "exclusă din start" într-un mediu în care oamenii bogaţi nu sunt dispuşi să-i sprijine pe ceilalţi, care stau şi aşteaptă serviciile sociale.

Chiar dacă este afectată de criză, ţara noastră nu a fost nevoită să salveze bănci de la faliment şi nu se va confrunta cu o criză financiară, deschide lista atuurilor României Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903. Potrivit lui, avem o monedă stabilă şi o inflaţie care nu va ieşi din parametrii normali. În plus, vedem deja primele semne ale redresării în creşterea comenzilor noi în industrie, precizează şeful de patronat. El recomandă atragerea investiţiilor din state din afara Uniunii Europene, precum Japonia, China, Rusia, India, Emiratele Arabe, pe motiv că acolo "există capital disponibil".

În opinia reprezentantului AmCham România, "modificările de ordin cantitativ ale sistemului de taxe şi impozite trebuie înlocuite cu măsuri de creştere calitativă a veniturilor la bugetul de stat, precum combaterea evaziunii fiscale prin fiscalizarea economiei gri, simplificarea procedurilor de raportare şi achitare a taxelor, implementarea unor sisteme informatice integrate, îmbunătăţirea capacităţii de colectare a veniturilor la bugetul de stat prin restructurarea şi eficientizarea aparatului existent".

"Stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal sunt foarte importante pentru asigurarea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe." SORIN MÎNDRUŢESCU, preşedintele AmCham România

Ne puteți urmări și pe Google News