Evenimentul Zilei > International > De ce i-a căzut lui Trump cu tronc Kenya?
De ce i-a căzut lui Trump cu tronc Kenya?

De ce i-a căzut lui Trump cu tronc Kenya?

Fapt fără precedent în cazul unei țări africane, Statele Unite vor să negocieze direct un acord comercială bilateral cu Kenya.

Înființat în august 2018 de către președinții americani Donald Trump și kenyan Uhuru Kenyatta, grupul de lucru pentru comerț și investiții între Statele Unite și Kenya și-a ținut în săptămâna aceasta a treia reuniune la Washington.

Printre deciziile luate cu această ocazie, se află adoptarea unui protocol fitosanitar, care acordă producătorilor de grâu americani acces pe piața de cereale kenyană până la suma de 470 de milioane de dolari.

Între ianuarie și noiembrie 2019, exporturile de grâu ale Statelor Unite către Kenya au fost de 27 de milioane de dolari.

Cererea kenyană ar trebui să crească în anii următori, mai ales ca urmare a creșterii sectorului alimentar.

În acest scop, reprezentantul american al Comerțului a anunțat că Statele Unite intenționează să negocieze un acord comercial cu Kenya, fapt fără precendent pentru o țară africană.

„Kenya este un lider recunoscut pe continent, un partener strategic important al Statelor Unite și există un potențial enorm pentru a consolida legăturile noastre comerciale și economice”, a declarat și secretarul american al Trezoreriei, Robert Lighthizer.

„Considerăm că un acord comercial între Statele Unite și Kenya se va bucura de o largă susținere în Congres a celor două partide.”

Într-adevăr, este nevoie de avizul Congresului pentru ca negocierile să poată demara în vederea încheierii unui acord bilateral.

Volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări este în acest moment de circa 1 miliard de dolari pe an. Peste 70% din exporturile Kenyei către SUA se efectuează în cadrul African Growth Opportunities Act, legea americană care reglementează creșterea economică și oportunitățile de dezvoltare în Africa, votată în mai 2000.

Această lege oferă pentru circa 40 de țări africane scutiri generoase de taxe pentru a-și exporta produsele în Statele Unite.