Evenimentul Zilei > Politica > ATITUDINEA PUTERII. Acţiune ANAF, în prima zi a lui Ponta ca ministru la Finanţe: Sechestru la Evenimentul zilei!
ATITUDINEA PUTERII. Acţiune ANAF, în prima zi a lui Ponta ca ministru la Finanţe: Sechestru la Evenimentul zilei!

ATITUDINEA PUTERII. Acţiune ANAF, în prima zi a lui Ponta ca ministru la Finanţe: Sechestru la Evenimentul zilei!

Conturile ziarului au fost blocate ieri, deşi editorul ceruse insolvenţa pentru a reorganiza activitatea şi a putea plăti eşalonat datoriile acumulate de-a lungul timpului.

Adevărul este simplu, iar cu astfel de situaţii se confruntă multe companii şi firme din ţară din cauza blocajului economic. În cazul Evenimentul zilei şi Capital, acţionarul majoritar Dan Andronic a moştenit nişte datorii la momentul preluării editurii, în 2012. A plătit cât a putut, iar când nu a mai putut face faţă penalităţilor a cerut insolvenţa în vederea unei reorganizări şi a plăţilor eşalonate. Ieri, însă, ne-am trezit cu conturile blocate. La scurt timp, ANAF şi-a făcut publică acţiunea, "pe surse".
Chiar vor urma şi alţii?
Fiscul a pus sechestru pe bunurile companiei Editura Evenimentul şi Capital şi a pus poprire pe conturile societăţii şi ale terţilor, la câteva zile după ce firma a introdus cererea de intrare în insolvenţă, şi vor urma alte companii de presă, au declarat pentru Mediafax, surse din ANAF. "Spre deosebire de abordarea de până acum, în care industria mass-media era protejată, noua conducere a Fiscului a schimbat strategia şi a demarat o analiză de risc pe companiile din domeniu", au spus aceleaşi surse din ANAF.
Despre ce "nouă conducere a Fiscului" este vorba? Toţi şefii de la Fisc sunt rămaşi pe funcţii. Doar Victor Ponta este, de ieri, noul ministru interimar! Deci, fără să vrea, sursele ANAF au dezvăluit cine se află în spatele blocării conturilor Editurii Evenimentul şi Capital.
"S-a demarat inspecţia fiscală, iar la finalul acesteia suma de datorat va fi actualizată", au completat sursele ANAF, citate de Mediafax. Tot sursele ANAF au grijă să informeze că în situaţie similară cu EVZ şi Capital sunt şi B1 Tv şi Naşul Tv, în timp ce "ProTv şi Antena sunt singurele televiziuni care au aproape la zi plătite obligaţiile fiscale". Omit, însă, să spună că datoriile Antenei şi ProTv (mult mai mari) au fost eşalonate pe ani şi că sunt singurele trusturi care au beneficiat de această înţelegere din partea ANAF.
Editura Evenimentul şi Capital a cerut deja intrarea în insolvenţă printr-un dosar depus la Tribunalul Bucureşti, primul termen de judecată fiind 26 februarie. Despre acest demers, Virgil Munteanu, directorul executiv al societăţii EEC, a spus că a fost influenţat de situaţia cu care se confruntă în prezent piaţa de difuzare a presei din România. El a arătat, de asemenea, că în anul 2013, EEC a înregistrat un profit operaţional considerabil, în ultimele trei semestre acest indicator fiind pozitiv.
"În ultima perioadă datoriile societaţii Editura Evenimentul şi Capital către bugetul statului au fost diminuate cu aproximativ 3.000.000 de lei şi suntem încrezători că vom reuşi să ne redresăm", a adăugat Virgil Munteanu. Cu toate greutăţile financiare, jurnaliştii vor continua să-şi facă treaba, vom apărea, sperând în sprijinul abonaţilor EVZ. Sunt şi alte ziare în insolvenţă – Jurnalul Naţional, Adevărul, Click! – însă EVZ e primul căruia ANAF îi blochează conturile. Chiar să nu fie nevoie ca românii să aibă şi o presă critică la adresa Puterii?
Ce presupune insolvenţa
Insolvenţa reprezintă insuficienţa fondurilor pentru plata datoriilor scadente. Odată intrată în insolvenţă, o companie va intra într- o fază de reorganizare, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. Dacă prin reorganizare compania poate plăti toate datoriile, iese din starea de insolvenţă, fără a mai avea nevoie de intervenţia unui administrator special (judecătorului sindic/administrator judiciar). Dacă nu se reuşeşte acest lucru, compania iese din reorganizare şi intră în faliment. Bunurile sale vor fi valorificate de lichidatorul judiciar, care va achita datoriile companiei.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News