Evenimentul Zilei > International > De asta îl apără Putin pe Lukașenko? „Dacă Belarusul va cădea, Rusia îi va urma” 
De asta îl apără Putin pe Lukașenko? „Dacă Belarusul va cădea, Rusia îi va urma” 

De asta îl apără Putin pe Lukașenko? „Dacă Belarusul va cădea, Rusia îi va urma” 

Contestatul președinte al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a lansat o teorie extrem de interesantă, teorie care ar putea explica hotărârea lui Putin de a-și apăra cu orice preț "tovarășul" de la Minsk. Iată ce scrie La Libre Belgique.

„Președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a estimat, marți că, dacă regimul său va cădea, Rusia îi va urma, după o lună de contestaţie fără precedent provocată de realegerea sa, contestaţie pe care el o consideră susținută de Occident.

„Știți ce am convenit cu establishmentul și autoritățile ruse? Dacă Belarusul va cădea, Rusia îi va urma”, a asigurat el, citat de agențiile rusești după un interviu acordat mai multor mass-media ruseşti.

„Nu vă relaxați”, a adăugat el, estimând, de asemenea, că „dacă Lukaşenko se prăbușește, întregul sistem se va prăbuși, urmat de întregul Belarus”.

După ce a acuzat Rusia în timpul campaniei electorale că a încercat să-l înlăture de la putere din cauza refuzului său de a se supune ambițiilor Moscovei, Lukașenko a făcut un viraj de 180 de grade, pledând pentru sprijinul rusesc în fața unei mobilizări a mulțimilor nemaivăzute de la venirea sa la putere, în 1994.

El a discutat cu Vladimir Putin de mai multe ori pe această temă, iar președintele rus a promis să trimită trupe în cazul în care contestaţia va degenera în violenţe.

În zilele sau săptămânile viitoare este prevăzut un summit între cei doi lideri.

Rusia, după experiența cu revoluțiile din anii 2000 și 2010 (Georgia, Ucraina, Kîrgîzstan) în mai multe țări din fosta URSS, zona sa tradițională de influență, nu vede cu ochi buni nicio formă de protest la adresa legitimității electorale a unor puteri adesea autoritare din unele ţări.

Revenind asupra arestării de la frontiera ucraineană din noaptea de luni spre marți a opozantei Maria Kolesnikova, Lukașenko a afirmat că aceasta a fost aruncată dintr-o mașină „în mers” de către alți doi opozanți, în timp ce fugeau în Ucraina vecină.

„În mașina lor, aceştia au accelerat și au aruncat-o din mașina în mers”, a insistat el, susținând acum că va negocia cu Ucraina predarea celorlalți doi opozanţi care se aflau în vehicul.

Kievul a negat această versiune a evenimentelor, dimineața, explicând că doamna Kolesnikova a rezistat expulzării sale forțate din Belarus și că, în fața imposibilității de a o expulza din țară, a fost arestată.

Potrivit agenției Interfax-Ucraina, ea și-a rupt pașaportul, astfel încât să nu poată trece frontiera. Cei doi tovarăși ai săi, Anton Rodnenkov și Ivan Kravţov, la rândul lor, urmează să vorbească în faţa presei de la Kiev”, scrie La Libre Belgique.

Traducerea: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: