Editura Evenimentul si Capital

DISPAR medicamente din România! ACUM s-a AFLAT DE CE. ARPIM arată EFECTUL NEFAST al creșterii taxei clawback

Prețul de la raft al medicamentelor include și adaosul distribuitorului și al farmaciei.
Autor: | | 1 Comentarii | 1112 Vizualizari

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente - ARPIM – arată că creșterea voită a taxei clawback împovărează producătorii până la a-i face să nu mai vândă medicamente pe piața din România. Peste 2.000 de medicamente riscă să dispară din farmacii.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente - nu și distribuitorilor și nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Taxa clawback-ul are o definiție tare complicată: este impozitarea cu 70 de procente a oricărei sume care depășește volumul de vânzări de medicamente aferent anului 2009. Dar la cei 70% se mai adaugă încă o taxă, cuprinsă între 5% și 12%, la volumul total al vânzărilor. Practic, însă, formula exactă de calcul a acestei taxe nu o știe decât Ministerul de Finanțe care, de la trimestru la trimestru, crește valoarea ei. Dar face asta în condițiile în care, de cinci ani încoace, statul român alocă anual aceeași sumă de la buget pentru medicamente. Și o face pentru ca toate tratamentele noi acordate „gratuit” de stat pacienților să fie achitate, de fapt, de companiile farmaceutice.

Efectul acestei pasări a costurilor este însă nefast. Majorarea taxei clawback a dus deja la dispariția de pe piață a mii de medicamente, iar alte 2.300 de medicamente riscă să dispară în perioada următoare, după cum arăta un studiu publicat în vară de CEGEDIM. Dintre acestea, 60% sunt medicamente ieftine, sub 25 de lei, pentru care producătorii spun că ajung să nu-și mai acopere nici măcar costurile de producție, în condițiile în care din încasările lor plătesc taxa clawback și pe adaosul la preț pus de distribuitor și de farmacie.

În perioada 2013 – 2017, industria farmaceutică a susținut prin taxa clawback tratamente ale pacienților români în valoare de 7 miliarde lei.

Atragem atenția că bugetul alocat medicamentelor, același în ultimii 5 ani, plasează România pe ultimul loc din Uniunea Europeană în topul cheltuielilor pentru medicamente pe cap de locuitor. Dacă statul nu suplimentează alocările pentru medicamente în bugetul anului viitor, taxa de clawback va depăși, în 2018, 25% din valoarea medicamentelor decontate și e foarte probabil că acest lucru va genera din nou probleme de disponibilitate pentru medicamente vitale pe piața din România. Finanțarea nevoilor de tratament în creștere pentru pacienții din România a fost lăsată exclusiv în seama industriei farmaceutice. Noi am propus o serie de soluții pentru modificarea mecanismului de clawback, dar și pentru creșterea bugetului alocat medicamentelor pentru a evita creșterea taxei clawback”, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

În trimestrul 3 al anului 2017, taxa clawback a fost în valoare de 19,42%, cu un punct procentual mai mare decât trimestrul anterior, când a fost 18,5% și cu patru puncte procentuale mai mare decât în același trimestru al anului 2016, când valoarea a fost de 14,91%.

Andreea Balan a facut vlog in spital! VIDEO incredibil: Vreau morfina, ca MOR! Ti se RUPE sufletul...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI