Evenimentul Zilei > Actualitate > Dapyx, Festival de Jocuri și Reconstituiri Istorice, finanțat de UE, la Medgidia
Dapyx, Festival de Jocuri și Reconstituiri Istorice, finanțat de UE, la Medgidia

Dapyx, Festival de Jocuri și Reconstituiri Istorice, finanțat de UE, la Medgidia

Aflat la a treia ediție, Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice, Dapyx, de la Medgidia va fi organizat cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Evenimentul se desfășoară pe durata a patrui zile, pe stadionul „Iftimie Ilisei” din oraș, în organizarea primăriei Medgidia.

Festivalul de de Jocuri și Reconstituiri Istorice poartă numele lui Dapyx deoarece Medgidia de astăzi se află pe locul Scythiei Minor, din centrul Dobrogei, locuit de geţii conduși de regele Dapyx în urmă cu peste două milenii. “Locuitorii Medgidiei cinstesc memoria acelor vremuri glorioase prin organizarea Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice – Dapyx, care readuce în prezent toate perioadele înaintate ale istoriei, din vremea antică și până în contemporaneitate. Festivalul poartă şi păstrează viu numele regelui Dapyx, un străvechi, înțelept și viteaz cârmuitor al acestor ţinuturi, un erou care a refuzat să devină vasalul Imperiului Roman și a luptat până la capăt în bătăliile sângeroase din perioada 29 – 28 îHr”, informează primăria Medgidia.

Evenimentul devenit deja tradiție, care se desfășoară în perioada 2-5 mai,  a câștigat notorietate atât la nivel național cât și internațional. Ca dovadă a valorii și semnificației sale  pentru întreaga regiune dobrogeană, în perioada 2019 – 2020, Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice – Dapyx este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin proiectul “Culture in Eternity”

 

Este unic prin diversitatea epocilor istorice reconstituite de asociaţiile de profil participante – antichitate, antichitatea târzie, evul mediu, epocile modernă şi contemporană, fiecare zi  având programate activităţi specifice. Acestea vor avea loc în taberele asociațiilor de reconstituire istorică participante la manifestare pentru publicul larg şi iubitorii de cultură, pasionaţii de istorie, de meşteşuguri tradiţionale, de armament şi de lupte demonstrative.

La finalul fiecărei zile de festival, iubitorii de spectacole vor fi încântaţi să participe, în arena Stadionului Municipal “Iftimie Ilisei”, la concertele susținute de artiști consacrați ai muzicii românești. (Foto Primaria Medgidia)