Evenimentul Zilei > International > Cea mai mare bancă din Danemarca a fost dată în judecată. Suma imensă pe care o cer investitorii
Cea mai mare bancă din Danemarca a fost dată în judecată. Suma imensă pe care o cer investitorii

Cea mai mare bancă din Danemarca a fost dată în judecată. Suma imensă pe care o cer investitorii

Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, a fost dată în judecată de mai mulți investitori internaționali, solicitând despăgubiri de 475 milioane de dolari pentru pierderi suferite din cauza scandalului de spălare de bani.

Valoarea acţiunilor Danske Bank s-a redus la jumătate pe parcusul anului 2018 după izbucnirea scandalului privind spălarea de bani, scandal care a dus la înlocuirea directorului general şi a preşedintelui băncii. În prezent, Danske Bank face obiectul mai multor anchete judiciare.

„O coaliţie internaţională de fonduri publice de pensii, agenţii guvernamentale şi manageri de fonduri au depus o plângere împotriva Danske Bank”, a informat într-un comunicat cabinetul de avocaţi Grant & Eisenhofer, care îi reprezintă pe reclamanţi, 169 de organizaţii din 19 ţări.

Plângerea formulată de cabinetul de avocatură îi acuză pe directorii Danske Bank că au ascuns situaţia reală a grupului.

În luna septembrie 2018, Danske Bank a recunoscut că o mare parte din cei aproximativ 200 miliarde de euro care au trecut prin subsidiara sa din Estonia între anii 2007 şi 2015 pot fi considerate ca având o origine suspectă. Anchetele derulate între timp au descoperit că o mare parte din aceste sume aveau o provenienţă îndoielnică, în principal rusească.

„Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca o bancă europeană de elită, precum Danske Bank, să fie implicată într-o spălare de bani, cu atât mai puţin de o asemenea amploare”, a declarat unul din avocaţii investitorilor, Olav Haazen.

Investitorii solicită despăgubiri în valoare de 475 milioane de dolari, a informat cabinetul de avocatură Grant & Eisenhofer.

Danske Bank şi patru dintre foştii săi directori fac deja obiectul unei plângeri depuse în luna ianuarie la New York de un fond de pensii american. Acesta din urmă acuză banca daneză că i-a înşelat pe investitori prin umflarea în mod artificial a preţului acţiunilor sale la bursă şi ascunderea practicilor de spălare de bani. De asemenea, tranzacţiile suspecte ale Danske Bank sunt investigate de autorităţile din Danemarca, Estonia, Franţa, Marea Britanie şi SUA, unde Departamentul american al Justiţiei a demarat o procedură penală împotriva Danske Bank, informează Agepres.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: