Evenimentul Zilei > Justitie > Danileț a recunoscut public că încalcă legea. Clarificările CSM ar putea crea un mare cutremur pe scena Justiției
Danileț a recunoscut public că încalcă legea. Clarificările CSM ar putea crea un mare cutremur pe scena Justiției

Danileț a recunoscut public că încalcă legea. Clarificările CSM ar putea crea un mare cutremur pe scena Justiției

Unul dintre cei mai vocali magistrați, Cristi Danilet, nu s-a ferit niciodată să spună că este membru al #Rezist, chiar și cu riscul de a încălca legea.

Magistratul Cristi Danileț a recunoscut public că este membru al #Rezist. Nu puține au fost dățile în care acesta a făcut activism în stradă împotriva modificărilor aduse Legilor Justiției, alături de ONG-uri cu finanțare externă. 

Amintim că magistraților le este interzis prin lege să facă politică. De asemenea, aceștia pot face parte doar din organizațiile profesionale de breaslă. 

Profitând de lipsa de implicare și vigilență a Consiliului Superior al Magistraturii, zeci de magistrați aflați în tovărășie cu tot felul de ONG-uri cu finanțare externă, de multe ori acompaniate și chiar finanțate de ambasade ale unor state importante. Unii dintre ei au participat la tot felul de întâlniri de lucru sau au plecat în străinătate la evenimente finanțate de aceste asociații.

De asemenea, nu au avut nicio problemă în a se afișa alături de membri ai mișcării #Rezist – mișcare inițiată de elementele globaliste mondiale (cel mai important exponent al ei este afaceristul George Soros).  Acest tip de mișcări lasă impresia uneori a unor revoluții populare doar pentru că membrii lor sunt foarte vocali în stradă și transmit mesaje extrem de radicale și violente.

Acestea au fost calificate în SUA drept o formă de terorism civic (blamate de însuși actualul președinte al SUA, Donald Trump). De asemenea, au dovedit că pot să nu se dea înapoi de la nicio formă de violență, de la instigările la ură și omor, până la atacarea în stradă a forțelor de ordine, incendierea zonelor de proteste etc.

Potrivit Lumea Justiției, CSM trebuie să clarifice dacă magistraților:

– le este permis să participe la manifestări #Rezist și să folosească însemnele acestei mișcări cu revendicări politice indubitabile;

-le este permis să aibă acțiuni comune extraprofesionale cu ONG-uri (care nu sunt organizații profesionale de breaslă) care sunt prezente în sfera #Rezist, în condițiile în care aceste activități sunt de multe ori politice, iar magistraților le este interzis prin lege să facă politică;

Protestele împotriva modificărilor aduse Legilor Justiției au început din 16 septembrie 2016, iar judecătorul Cristi Vasilică Danileț, fost membru, a participat la acestea alături de fosta judecătoare Camelia Bogdan.