Daniel Dăianu: Dispariţia euro ar avea consecinţe dramatice

Daniel Dăianu: Dispariţia euro ar avea consecinţe dramatice

Fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu consideră că dispariţia euro ar avea consecinţe dramatice, lucru care s-ar putea întâmpla dacă oamenii politici nu vor accepta unele compromisuri.

"Dacă nu se va reuşi o supraveghere mai eficace a grupurilor financiare din Uniunea Europeană (UE) şi o regândire a politicii monetare, în cazul unei avarii lucrurile se vor deteriora", a menţionat profesorul de economie, cu ocazia prezentării unui studiu privind creşterea economică, eveniment care are loc la BNR.

Daniel Dăianu, coautor al unui raport despre creşterea economică în Europa Centrală şi de Est, lansat recent la Bruxelles, crede că statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) nu vor mai putea înregistra, în următorii ani, creşteri economice similare cu cele de dinaintea crizei financiare.

Referitor la România, fostul ministru de finanţe a precizat că "e bine că nu avem consiliu monetar, deoarece ţările cu curs flotant au amortizat mai bine şocurile".

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui, în ţara noastră este necesară o politică echilibrată inteligentă care să ne ajute să fim pregătiţi pentru intrarea în zona euro, concomitent cu repararea uniunii monetare.

Totadată, Dăianu a precizat că de la declanşarea crizei, ieşirile de capital din ţările ECE au fost până la 10% din PIB, aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum.

  • Desfiinţarea monedei euro nu va însemna că a venit sfârşitul lumii