Daniel Dăianu: "Impozitarea progresivă a pensiilor nu este o măsură lipsită de bun simţ"

Daniel Dăianu: "Impozitarea progresivă a pensiilor nu este o măsură lipsită de bun simţ"

Ministrul Sebastian Vlădescu trebuia să discute serios, pe cifre, cu colegii de cabinet, înainte de a anunţa regândirea fiscalităţii în România, consideră Daniel Dăianu.

Şeful Finanţelor a declarat că sistemul fiscal va suferi modificări importante în perioada următoare. Printre măsurile propuse de Sebastian Vlădescu se numără impozitarea progresivă şi majorarea salariului minim pe economie.

Premierul Emil Boc a spus că ministrul nu avea mandat să aducă în discuţie publică măsuri care nu au fost adoptate de executiv.

"Faţa fiscală a Europei se schimbă, în sensul că se modifică situaţia fiscală a ţărilor membre, care se lansează într-o goană nebună pentru a aduna venituri. Sunt ţări în care situaţia datoriei publice este mai gravă decât în România", a declarat Daniel Dăianu, la emisiunea Evenimentele Zilei, difuzată pe B1Tv.

Fostul ministru de Finanţe spune că deficitul României este de ordin structural, deoarece creşterea economică nu a fost sustenabilă şi s-a bazat pe consum.

"Dacă nu vom reuşi să operăm o corecţie majoră în execuţia bugetară, vom fi eliminaţi de pe pieţele financiare şi nu vom putea să ne finanţăm", a punctat Dăianu, care a mai spus că PDL a câştigat alegerile promovând cota unică.

Aplicarea unui impozit progresiv pe pensii nu este o măsură "lipsită de bun simţ", în contextul în care salariul minim pe economie va fi majorat de la 600 de lei la 780 de lei, iar pensiile care vor depăşi acest prag vor fi impozitate, a mai precizat Dăianu.

Pentru a creşte veniturile, Guvernul poate găsi soluţii pentru diminuarea evaziunii fiscale şi pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

Cutia Pandorei Tudor Lazăr, consilier al premierului Emil Boc, a declarat, la emisiunea Evenimentele Zilei, difuzată pe B1Tv, că Executivul nu a discutat măsurile anunţate de Sebastian Vlădescu.

"Mediul de afaceri lucrează pe baza unor planuri. Dacă deschidem această discuţie (a regândirii sistemului fiscal), care în opinia mea este o Cutie a Pandorei, fără o analiză corectă, facem o mare greşeală. Orice sistem de impozitare trebuie să fie simplu şi predictibil", a subliniat Tudor Lazăr.

Consilierul premierului Emil Boc a precizat că introducerea cotei unice a avut la bază criteriul performanţei.

Ne puteți urmări și pe Google News