Recompense electorale mascate pe ultima sută de metri! Guvernul demis condus de  Viorica Dăncilă a programat azi o ședința de guvern pe a cărei ordine de zi se află plata celei de-a doua tranșe de facturi restante din programele PNDL 1 și PNDL 2.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern nu se află proiectul de majorare a salariului minim, una din promisiunile făcute de premierul demis în ultimele săptămâni, scrie realitatea.net .

La ultima ședință de Guvern, au fost alocate 400 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru primăriile din țară, pentru decontarea facturilor proiectelor finanțate prin PNDL. Guvernul demis susținea că va aloca suma de un miliard pentru efectuarea acestor plăti, dar nu mai poate recurge la o rectificare bugetară, motiv pentru care a trebuit să găsească altă soluție.

„Suma nu acoperă toate facturile care erau de plătit prin PNLD, statutul interimar al guvernului nu permite rectificarea bugetară, asta e soluția că măcar facturile pe care le avem în casă să le plătim, avem doar câteva instrumente la dispoziție. Să alocăm din fondul de rezervă pentru facturile rămase, vom face acest lucru până în ultima zi de mandat. Am încredere în colegii mei că vom găși resurse pentru a lăsă la zeri toate facturile din casă. Îndrăznesc să cred că următorul guvern va alocă același interes și preocupare pentru PNDL”, a spus ministrul Dezvoltării.

Potrivit vicepremierului interimar,  vor mai fi repartizați bani din fondul de rezervă al Guvernului și pentru alte proiecte.

Executivul demis a identificat și o soluție pentru a face rost de bani, și anume accesarea unui credit de 600 de milioane de lei, pe o perioada de 15 ani. Ministerul Finanțelor Publice vrea să împrumute circa 5 miliarde lei, în luna noiembrie, prin emisiuni în lei și una în euro., creditul fiind luat în tranșe, prima licitație având loc chiar în ziua instalării noului Guvern.