Concret, în urma unui CEx presărat de tensiuni și acuzații extreme, Dăncilă, Oprișan și Bădălău au bătut în cuie data Congresului, pe 29 iunie, deși fostul vicepremier Paul Stănescu a propus, chiar la începutul discuției, devansarea organizării forului suprem. De notat că Dăncilă l-a refuzat fără măcar să supună la vot această propunere.

Mizele convocării forului suprem

Scopul lui Stănescu (susținător al Gabrielei Firea) era obținerea de timp pentru negocierile din teritoriu, negocieri care să fisureze susținerea Vioricăi Dăncilă. În CEx-ul precedent, discuțiile s-au axat în jurul aceleiași problematici, premierul impunându-se și atunci, cu același suport baronial. La finalul ședinței, Dăncilă nu a exclus organizarea a două congrese, unul pentru alegerea președintelui PSD, altul pentru tranșarea viitorului candidat la prezidențiale. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, deși dezminte că e emanația unei echipe, Dăncilă îl dorește pe Oprișan în funcția de președinte executiv, iar pe Niculae Bădălău în cea de secretar general.

Bădălău versus Negoiță

Potrivit acelorași surse, în CEx au avut loc o serie de ciocniri notabile între tabere. Bădălău a sărit la beragata primarului Sectorului 3, Robert Negoița. Acesta din urmă (rudă a primăriței Capitalei) activează în tabăra adversă, pro-Gabriela Firea, laolaltă cu baronii Paul Stănescu și Marcel Ciolacu. Sursele citate susțin că Niculae Bădălău l-a acuzat în termeni duri pe Robert Negoiță că „a vândut” alegerile europarlamentare din Sectorul 3 în favoarea candidaților Pro România. Acuzația a venit chiar în momentul în care Negoiță explicase că dacă Dăncilă devine șefa PSD, partidul va risca o veritabilă apocalipsă electorală, fiind clar că nu a învățat nimic din lecția de pe 26 mai.

Când va fi decis prezidențiabilul

Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD, afirmă că social-democraţii îşi vor alege candidatul la prezidenţiale într-un al doilea congres din această vară. Între timp, PSD va comanda sondaje în care să fie măsuraţi toţi cei care doresc să candideze. „Acelaşi principiu îl vom aplica şi pentru candidaţii din partea PSD la prezidenţiale. Fiecare coleg sau colegă care îşi exprimă dorinţa de a candida va spune în faţa Comitetului Executiv Naţional. Vom face sondaje şi, bineînţeles, cel care va fi cel mai bine plasat în sondaje şi va avea votul Congresului va fi cel care va candida”, a declarat Dăncilă. Întrebată dacă în calcule intră şi deputatul Liviu Pleşoianu, Dăncilă a răspuns că va fi măsurat „fiecare coleg care va dori”. Facem precizarea că fiecare candidat va trebui să vină cu propria platformă, într-un congres organizat, cel mai probabil, la sfârşitul lunii iulie.

Jocul lui Șerban Nicolae

Un moment interesant al CEx-ului a fost momentul în care senatorul Șerban Nicolae și-a anunțat intenția de a candida la Cotroceni, în condițiile în care, e evident, proiectul său nu e privit cu ochi buni de actuala conducere a PSD. În realitate, Nicolae nu beneficiază de susținere pe linie de partid și interesul său este acela de a subzista în PSD, rămânând în prim-planul dezbaterilor interne.

Te-ar putea interesa și: