Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis și Dăncilă, convorbire telefonică de taină. Ce au stabilit cei doi oficiali
Iohannis și Dăncilă, convorbire telefonică de taină. Ce au stabilit cei doi oficiali

Iohannis și Dăncilă, convorbire telefonică de taină. Ce au stabilit cei doi oficiali

Premierul Viorica Dăncilă l-a sunat pe președintele Klaus Iohannis pentru a discuta desore propunerile de numire a noilor miniștri.

Guvernul a anunțat că premierul Viorica Dăncilă l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-i spune despre propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministru al Justiţiei, ministru al Fondurilor Europene şi ministru pentru Românii de Pretutindeni, conform Antena 3.

Dacă la precedenta tentativă de a comunica telefonic, Klaus Iohannis nu a vrut să răspundă la apelul telefonic primit de la premier, de data acesta, președintele și premierul au comunicat, însă nu există informații clare dacă vor fi acceptați toți ce 4 miniștri propuși. Este probabil să întâmpine ceva probleme Titus Corlățean, care era ministru de Externe când s-au format cozi la secțiile de votare din diaspora la alegerile din 2014.

Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mânzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea de urgență a miniștrilor de Externe -Teodor Meleșcanu și de Interne- Carmen Dan pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile în țară și străinătate.

„Numărătoarea se apropie de sfârșit. Avem confirmate date care sunt foarte bune. Este un rezultat extraordinar de bun care readuce România în normalitatea europeană. Este un foarte mare succes pe care îl aveți. Cu toate aceste vești bune, pozitive, din țară și din străinătate, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Am avut două alegeri. Am avut probleme și în țară: foarte mulți români s-au revoltat că au trebuit să stea la coadă. Se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului, nicidecum pentru încurajarea votului.

Probleme extrem de grave au fost la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Aceste probleme trebuie rezolvate urgent. Nu am încredere în Guvern să găsească soluții rapide și corecte. Voi înființa la nivelul AP o comisie pentru a identifica problemele majore și de a propune soluții autorităților care pot pune în practică. Este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător aceste alegeri trebuie să plătească cu funcția. Vorbesc despre urmarea politică. Fiindcă nu au știut să-și dea demisia de onoare, solicit demisia imediată a ministrului de Externe și a ministrului de Interne. Imediat înseamnă imediat”, a declarat Klaus Iohannis.