El spune că preşedintele României nu are nicio obligaţie constituţională de a numi miniştri, interimari sau titulari, în situaţia dată, menţionând că poziţia şefului statului este „perfect justificată de litera şi spiritul Constituţiei”.

„Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă pune în pericol interesele fundamentale ale românilor în domenii de activitate esenţiale pentru viaţa de zi cu zi. De o săptămână de zile refuză să se conformeze prevederilor constituţionale care o obligă să solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbării configuraţiei politice a Guvernului. Practic, o ţară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil care guvernează împotriva voinţei românilor, împotriva poporului, împotriva normelor democratice şi constituţionale potrivit cărora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului”, a declarat Orban, într-un comunicat transmis vineri.

Liderul liberalilor consideră că responsabilitatea pentru disfuncţionalităţile care vor apărea este strict a premierului Dăncilă, care este obligată în mod expres de Constituţie să ceară votul în Parlament.

„Responsabilitatea premierului stă şi în faptul că nu s-a asigurat că miniştrii demisionari desemnează secretari de stat pentru a exercita atribuţiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetenţa şi habarnismul Vioricăi Dăncilă. Nimeni altcineva, nici măcar preşedintele Klaus Iohannis, nu poate acţiona în locul premierului. De altfel, preşedintele României nu are nicio obligaţie constituţională de a numi miniştri, interimari sau titulari, în situaţia dată. Aceasta, întrucât momentul în care ne aflăm nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbării compoziţiei politice a Guvernului, în care premierul trebuie să se adreseze direct Parlamentului, şi nu preşedintelui României. Aşadar, poziţia preşedintelui Klaus Iohannis este perfect justificată de litera şi spiritul Constituţiei”, susţine liderul liberal.

În opinia lui Ludovic Orban, premierul trebuia să se prezinte de îndată în Parlament, imediat după eliberarea din funcţie a miniştrilor interimari.

„Chiar dacă în Constituţie nu este prevăzut explicit un termen pentru solicitarea votului Parlamentului, singurul reper nu poate fi altul decât cel de 10 zile, referitor la momentul în care un premier desemnat cere votul de încredere al Parlamentului. Asimilarea acestui termen, care este o practică folosită de CCR în astfel de situaţii, o obligă pe Viorica Dăncilă să se prezinte în Parlament cel târziu luni, 9 septembrie, adică la maximum 10 zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a decretelor pentru eliberarea din funcţie a miniştrilor”, a precizat Orban.

Acesta mai afirmă că termenul de 45 de zile referitor la perioada de interimat al miniştrilor nu are legătură cu situaţia juridică din acest moment.

„Interimatul funcţiei de ministru nu priveşte în mod obligatoriu ipoteza vacantării funcţiei, ci şi imposibilitatea exercitării atribuţiilor pe o perioadă de maximum 45 de zile, în interiorul căreia titularul poate reveni în exerciţiul funcţiei. Ca atare, îi solicit premierului Vasilica Viorica Dăncilă să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica lipsa de susţinere a actualului Guvern, iar în situaţia în care continuă să tergiverseze acest moment este unica persoană responsabilă pentru consecinţele absenţei miniştrilor din guvernul său”, a mai declarat Ludovic Orban.