Evenimentul Zilei > Justitie > Dan Barna, vizat de un dosar la DNA. Fără penali în funcții publice?
Dan Barna, vizat de un dosar la DNA. Fără penali în funcții publice?

Dan Barna, vizat de un dosar la DNA. Fără penali în funcții publice?

Liderul USR și candidatul la președinție Dan Barna va fi anchetat de DNA.

Procurorii anticorupție s-au autosesizat și i-au deschis dosar penal pentru fraudarea fondurilor europene, anunță RomâniaTV.

Este vorba, pratic, de redeschiderea dosarul lui Barna, care a fost inițial întocmit de DNA în decembrie 2014 în baza unui denunț și închis abracadabrant chiar înainte de înscrierea șefului USR în campania pentru Cotroceni.

Dosarul în sine, este unul cu fonduri europene, compania lui Dan Barna fiind implicată, din 2007 până acum, într-o afacere cu finanțare UE – „116 milioane de lei au intrat în compania sa prin intermediul unor proiecte cu oamenii sărmani”, despre care a scris Rise Project.

Problemele au apărut când un partener al lui Barna a făcut o plângere penală la DNA în care „a povestit toată schema financiară, ce făceau, cum făceau, cum au luat banii din fonduri europene și cum au dispărut o parte din acești bani”.

Acesta a acuzat supraevaluări și ridicarea artificială a prețurilor – ”se iau niște bani în plus și se bagă în buzunar”. Cu toate acestea în anul 2019, în luna martie, s-a clasat dosarul, deși procurorii aveau declarațiile unor oameni din cadrul a două firme care au recunoscut că au mers acolo, fictiv, pentru a putea câștiga exact compania care trebuia, pentru aceste activități, printre care și firma lui Dan Barna.

Liderul USR Dan Darna are două dosare, cel de DLAF și acum încă unul la DNA. Va fi destul de greu ca el și partidul său să explice dacă mai rămâne valabilă lozica, găselniță proprie –  „fără penali în funcții publice”.