Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat că deficitul prognozat pentru acest an, de 4%, fără creșterea pensiilor, nu mai poate fi luat în considerare și că este nevoie de o reconstrucție a bugetului. El a precizat că este nevoie ca România să folosească la maximum fondurile europene pe care ni le pune la dispoziție Comisia Europeană, având în vedere situația economiei românești.

„Noi trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac. Înţelegem că, deşi s-au relaxat regulile fiscale în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că poţi să faci orice, să cheltuieşti oricât. Nici nu avem puterea economică, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte ţări, astfel încât trebuie să încercăm să controlăm un deficit bugetar care foarte uşor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut. Deci, România trebuie să-şi menţină accesul la finanţare pe piaţa internă şi pe piaţa externă”, a afirmat Dăianu.

Majorarea pensiilor nu mai este posibilă

El a precizat că regândească toate cheltuielile, inclusiv pe cele militare, având în vedere că fondurile alocate pentru sănătate echivalează cu cele pentru un arsenal militar.

„Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente. Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a mai precizat Daniel Dăianu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE