Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș: „Am discutat cu mulți români care trăiesc în străinătate. Aceștia vor să revină în țară”
Dacian Cioloș: „Am discutat cu mulți români care trăiesc în străinătate. Aceștia vor să revină în țară”

Dacian Cioloș: „Am discutat cu mulți români care trăiesc în străinătate. Aceștia vor să revină în țară”

Premierul Dacian Cioloș a vorbit despre problemele sociale din România. Acesta a atins puncte sensibile precum sărăcia, mortalitatea infantile, dar problema demografică.

Dacian Cioloș a spus că va menține și câteva politici ale guvernului Ponta prin care să stimuleze educația, dar promite și idei noi menite să atragă românii care muncesc în străinătate.
Când creşti în sărăcie ai anumite riscuri, inclusiv de mortalitate infantilă. Trebuie să tratăm problemele si cu măsuri pe termen scurt, dar şi cu unele pe termen lung. Trebuie mers în paralel şi cu politici sociale, şi cu anumite fonduri. Vrem să continuăm câteva proiecte începute de fostul guvern cu stimularea participării la grădiniţe, cu acea primă de 50 de lei. Ne gândim la utilizarea fondurilor europene pentru locuinţe sociale. Vom veni cu idei de atragere a românilor care muncesc în străinătate. Problema demografică vine şi din cauza faptului că mulţi tineri sunt plecaţi în străinătate. Am discutat cu mulţi români din Spania şi din Italia, pentru că am călătorit foarte mult prin Europa când eram comisar, şi am văzut în mulţi dorinţa de a reveni acasă. Dar oamenii vor legislaţie predictibilă şi clară, birocraţie redusă, pentru că au văzut un sistem care funcţionează cât de cât şi au pretenţii în ţara lor. Mă gândesc la un sistem de asistenţă tehnică pentru aceşti oameni care pot veni cu proiecte şi care pot fi adaptate în zone unde este nevoie de investiţii. Din ianuarie vom începe să ieşim cu aceste proiecte”, a declarat Dacian Cioloş la Antena 3.