Editura Evenimentul si Capital

41 de ani de la cutremurul din 1977. Cum relata ”Luminița”, revista comunistă a pionierilor, teribilul eveniment? Mostre de PROPAGANDĂ HIDOASĂ

Coperta revistei "Luminiţa"
Autor: | | 17 Comentarii | 5542 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Pe 4 martie se împlinesc 41 de ani de la cea mai mare catastrofă naturală din istoria recentă a României. 7,2 grade pe scara Richter, 1578 de morți, zeci de mii de răniți, pagube materiale greu de estimat chiar și după atâția ani și o națiune care tresare și acum când aude cuvântul ”Cutremur”.

Credeam că s-a spus totul despre acele zile din 1977, dar, căutând pe o arhivă de internet foarte bună, blogul ”Arheologie TV”, https://tvarheolog.wordpress.com/ , am dat peste un lucru senzațional: cum era descrisă în revista ”Luminița” prima zi de școală după cutremur, 8 martie 1977. E hidos! Uitasem cât de mult pătrunsese propaganda comunistă până în cele mai mărunte și intime zone ale societății. Aici limba de lemn îngreunată de lozincile obligatorii ale vremii atinge ultimul bastion al naivității, copilăria.

Cum s-au unit în moarte trei familii de literați: Gafița, Baconsky și Porumbacu - Petroveanu

Înainte de a vă reproduce câteva fragmente – întreaga revistă era un afiș proletcultist – trebuie să știți ce erau pionerii. Înregimentarea începea din grădiniță, unde copiii deveneau ”șoimii patriei”, elevii de școală erau ”ridicați” la ”pioneri”. Urmau uteciștii și apoi – cei mai ”merituoși”, după criteriile vremurilor – unii aveau să devină membri ai PCR.

Înregistrare HORROR a marelui CUTREMUR din 1977. Nu toată lumea poate asculta asta

”Luminița” – care a apărut neîntrerupt din 1953 până-n 1989 – era revista dedicată pionerilor. Chiar cu un an înainte de numărul din martie 1977, Nicolae Ceaușescu a criticat revista că nu se înscrie cu destul elan în munca de construcție a ”omului nou”, unul dintre conceptele perioadei. La sfârșitul lui 1977, în octombrie, Ceaușescu avea să critice din nou conținutul revistei. Publicația avea – totuși – o pagină de benzi desenate, ultima, și pentru ea erau destui copii care-și trăgeau părinții de mânecă, rugându-i să o cumpere. ”Luminița” era destinată elevilor de gimnaziu, pentru cei mai mici era ”Arici Pogonici”, iar pentru școlari care pășeau spre adolescență se tipărea ”Cutezătorii”.

DULCE ŞI AMAR. Coincidenţe stranii în ziua marelui cutremur

În reportajul despre prima zi de școală după tragedie apar ideile care stăpâneau toate publicațiile acelei săptămâni: țara se reclădește sub îndrumarea secretarului general al PCR și orice muncă de salvare se face la imboldul său. Pozele cu care mi-am ilustrat acest material o dovedesc. Ele sunt o mărturie cruntă despre cum orice eveniment, tragic sau fericit, poate deveni element de propagandă. E de ajuns să ai o mână de guri care știu să mânuie limbile de lemn și, din păcate, aici România a stat mereu bine.

Iată textul de pe paginile 2 și 3 din numărul revistei ”Luminița”, din martie 1977. Menționez că l-am cules singur, după o poză, și a fost un exercițiu bun ca să văd dacă mai știu să scriu cu ”î-ul” din ”i” și toate celelalte trăsături ale vremii.

Articolul se intitula ”Eroism și omenie, spirit de înaltă dăruire și responsabilitate”. E doar o parte din text, de aici încolo până și subtitlurile îi aparțin autoruluii, al cărui nume nu-l dau. Nu e vreo celebritate, azi am auzit prima oară de el și nu făcea decât să se conformeze unor ordine care acopereau orice domeniu:

În noaptea lui 4 martie, în zilele care au urmat, douăzeci și unu de milioane de oameni au adunat, într-un singur front de luptă, supremele calități ale poporului nostru: eroismul, omenia, devotamentul, dragostea. Și peste tot glasul de îmbărbătare al partidului, al secretarului său general, stă în puterea noastră! La chemarea partidului, a tovarășului Nicolae Ceaușescu, oamenii muncii și-au înzecit eforturile muncind cu abnegație și dăruire pentru salvarea vieților omenești din blocurile avariate, pentru înlăturarea urmelor seismului, pentru punerea în funcție, la capacitatea integrală a întreprinderilor care au avut de suferit.

În aceste zile, tineretul patriei s-a dovedit a fi la înălțimea încrederii pe care i-o acordă partidul, a fost, ca întotdeauna, la datorie, dovedind spirit de sacrificiu, devotament față de patrie, o atitudine revoluționară, de înțelegere a marilor răspunderi ce-i revin. Ostași, studenți, elevi, tineri din formațiunile gărzilor patriotice n-au precupețit nimic pentru a-și pune elanul și puterea de muncă în slujba țării.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI