Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremure în lanț în „Cercul de foc al Pacificului”. Au fost înregistrate victime. VIDEO
Cutremure în lanț în „Cercul de foc al Pacificului”. Au fost înregistrate victime. VIDEO

Cutremure în lanț în „Cercul de foc al Pacificului”. Au fost înregistrate victime. VIDEO

Două cutremure s-au produs în cursul zilei de sămbătă în Asia, într-o zonă foarte activă din punct de vedere seismic, numită de specialiști „Cercul de foc al Pacificului”.

Un seism cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter s-a produs în Papua Noua Guinee. Cutremurul a fost localizat la 195 de kilometri nord de Madang, o localitate cu o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori, după cum informează agenţiile Xinhua şi EFE.

Cutremurul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri și s-a produs la ora 11:38 GMT. Seismul a fost semnalat de echipamentele Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică din întreaga lume.

Autorităţile locale nu au raportat victime și nici daune materiale, după primele estimări, imediat după producerea seismului.

Papua Noua Guinee se află în aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă unde se înregistrează aproximativ 90% din activitatea seismică şi vulcanică a lumii. Aici se produc aproape 7.000 de cutremure pe an, majoritatea de intensitate moderată.

Cutremure în lanț în „Cercul de foc al Pacificului”

Un alt cutremur s-a produs, tot sâmbătă, în largul provinciei East Java din Indonesia. Cutremurul s-a produs loc în Oceanul Indian, la o distanţă de 91 de kilometri de coasta sudică a provinciei East Java.

Seismul a fost resimţit în mai multe oraşe şi localităţi mai mici din East Java, dar şi în provinciile învecinate, inclusiv în insula turistică Bali, potrivit media indoneziene. Acesta a avut o magnitudine de 5,9 și a provocat moartea a șase persoane, rănirea unei alte persoane şi avarierea mai multor clădiri.

În urma cutremurului au existat replici, însă nu a fost emisă avertizare de tsunami, a precizat Agenţia indoneziană de geofizică BMKG.

Arhipelagul indonezian se află pe „Cercul de foc al Pacificului”, o zonă cu activitate seismică intensă.

Șase victime și numeroase distrugeri

Un număr de șase persoane și-au pierdut viața în urma seismului. Cele şase persoane au murit în urma căderilor de pietre în districtele Lumajang şi Malang din provincia East Java.

O femeie şi-a pierdut viaţa în localitatea Lumajang după ce a fost lovită de un bolovan, a relatat site-ul de ştiri Detik.com. Acesta a citat un reprezentant al agenţiei pentru situaţii de urgenţă din localitate. Victima se deplasa cu motocicleta, împreună cu o altă persoană care a fost rănită în incident.

„Când a avut loc cutremurul, au fost lovite de o piatră mare în timp ce se aflau pe motocicletă”, a declarat, pentru agenţia Xinhua, Andry Sembiring.

Mai multe clădiri, printre care instituţii parlamentare, o şcoală, un spital şi locuinţe din diferite oraşe, au fost avariate. Unei statui de dimensiuni considerabile, reprezentând o gorilă, dintr-un parc de distracţii din oraşul Batu, i-a căzut capul în urma seismului.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.