În plină pandemie, psalţii s-au filmat interpretând „Apărătoare Doamnă”, imn închinat Fecioarei Maria. Clipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare și s-a viralizat rapid.

Arhidiaconul Mihail Bucă, iniţiatorul proiectului, a definit într-un singur cuvânt demersul: „mărturisire”.

„Şi pentru mine este o lucrare nouă, frumoasă şi anevoioasă! Credincioşii noştri au avut nevoie de această gură de oxigen, mai ales in condiţiile date.”

Ideea proiectului a prins contur încă de la începutul stării de urgenţă, a spus arhidiaconul Mihail Bucă, citat de Basilica.

„Am meditat la ce se întâmplă în viaţa Bisericii, a psalţilor şi a credincioşilor şi am zis în sinea mea că trebuie o cântare simplă, iubită de credincioşi. Aşa m-am decis asupra condacului Apărătoare Doamnă.”

După sprijinul primit din partea celor care s-au ocupat de partea tehnică, Paul Simon Esperando şi Gabriel Buzea, s-a trecut la cooptarea psalţilor.

„Prima idee a fost să încep cu grupul Tronos, care la nenumăratele concerte adună o medie de 40-50 psalţi , iar la cele mai mari chiar 70. În condiţiile date aceste numere  mi se păreau foarte mici, ştiind că în ţară sunt mulţi oameni talentaţi şi iubitori de muzica bizantină”, a precizat dirijorul grupului psaltic Tronos.

„Atunci mi-a venit ideea de 100! 100 pentru România în rugăciune ! Am căutat dirijorii importanţi din toate grupurile psaltice mari din ţară; fiecare dirijor a venit cu câţiva membri apropiaţi şi am ajuns la acest număr”.

Cei o sută de psalți provin din orașe precum: București, Iași, Cluj, Craiova, Mehedinți, Baia Mare, Alba Iulia, Constanța,Tulcea, Brașov, Sascut etc.