Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur puternic în Vrancea! Ce magnitudine a avut
Cutremur puternic în Vrancea! Ce magnitudine a avut

Cutremur puternic în Vrancea! Ce magnitudine a avut

Un cutremur a avut loc, luni, în județul Vrancea. Potrivit oficialilor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), undele seismice au fost înregistrate de aparate în această după-amiază, la ora 16:16.

Locuitorii județului Vrancea au simțit, luni, cum pământul se zguduie în urma unui cutremur semnificativ. La scurt timp de la producerea acestuia, reprezentanții de la INCDFP au anunțat că seismul a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter și, din fericire, nu s-a produs la suprafață, ci la o adâncime de 139 km.

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018.

„Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r. 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula.

Întrebat dacă se pot produce cutremure mai mari de 9 grade, Gheorghe Mărmureanu a oferit un răspuns afirmativ: „Bineînțeles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme.

Puțină lume știe că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul. S-a observat că la un cutremur mai mare, să zicem de 7-8 grade, există mai multe victime, și tot așa”, potrivit romaniatv.net

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.