Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur în România chiar în această seară! Unde a avut loc seismul
Cutremur în România chiar în această seară! Unde a avut loc seismul

Cutremur în România chiar în această seară! Unde a avut loc seismul

A avut loc un cutremur în după-amiaza aceasta. Seismul a fost înregistrat la 104 metri adâncime
Un cutremur cu magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter a avut loc, luni după-amiaza, în județul Buzău. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 18.53, în județul Buzău, zona seismică Vrancea.
Cutremurul a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 104 kilometri. Seismul a avut loc în apropierea oraşelor Brașov (78 km), Ploiești (79 km), Brăila (112 km), Galați (113 km), Bacău (116 km), București (129 km).
Un alt cutremur bizar a fost duminică noaptea  în județul Ialomița. Însă, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, avertizează INCDFP.
Un cutremur cu magnitudinea 3,1 s-a produs duminică, la ora locală 11:08, în Muntenia, judeţul Ialomiţa, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 82 km est de Bucureşti, 97 km sud-est de Ploieşti, 102 km sud-vest de Brăila.

Țară cu potenţial seismic ridicat

De la începutul lunii octombrie, în România au avut loc 16 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

În context, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) apreciază că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100.

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv, susține INFP.

Cea mai veche referință a unui cutremur ce a avut loc pe teritoriul actual al României este pentru un cutremur din anul 455. Cel mai vechi dintre cutremurele cu dată certă este cel din 29 august 1471. Există și referințe cu privire la tsunamiuri provocate de cutremure în Marea Neagră, informează Capital.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: