Este primul din suita nenumăratelor anchete în derulare la adresa familiei Netanyahu, fapt care nu împietează asupra situației în sondaje a partidului Likud, dar care cutremură puternic scena politică, în perspectiva pozițiilor necesare ale Israelului în raport cu prezența iraniană în Siria, posibilitatea stabilirii de baze militare iraniene permanente, transferurile de arme către Hezbollah și relațiile tensionate cu Rusia după doborârea unui avion militar de către artileria siriană ce trăgea în avioanele de vânătoare israeliene. Și asta când tocmai Rusia a livrat sistemele anti-aeriene S300 către Siria. 

Acuzațiile vizează livrările de mâncare la reședința premierului, comandate pe banii contribuabilului israelian între aprilie 2009 și martie 2013, adică circa 100.000 de dolari pentru mese gătite la cele mai faimoase restaurante israeliene și chelneri care au servit mesele de weekend și mese private, plătiți ca personal suplimentar sau personal de curățenie pentru a acoperi rolul și postura lor în viața de lux a familiei. Poliția și procurorii au considerat că au suficiente date și probe, mai mult, chiar au înaintat procesul în instanță, în timp ce avocații soției primului ministru susțin că nu a încălcat legea și nu are nici o responsabilitate.

Nu este primul caz care vizează gospodăria premierului într- un proces, vizată fiind soția sa de-a treia, Sara, care s-a măritat în a doua sa căsătorie, cu viitorul premier înainte de a prelua conducerea partidului, în 1991. Scandalul anterior a vizat comportamentul nepotrivit al doamnei Netanyahu, care a sculat un angajat, pe Meni Naftali, la miezul nopții pentru că a cumpărat lapte în pungi și nu în carton, în timp ce țipa la angajații reședinței în mod curent. O instanță a litigiilor de muncă i-a acordat lui Naftali 40.000 de dolari răscumpărare pentru rele tratamente la locul de muncă, caz pronunțat împotriva doamnei Netanyahu.

Și acestea sunt cele mai blânde și superficiale probleme ale familiei Netanyahu, Sara fiind implicată, alături de soțul său, și într-un caz de corupție în curs. De altfel, Bibi Netanyahu e campion al acestor cazuri în curs de investigare, despre care spune că nu va ieși nimic pentru că nu e nimic acolo de găsit. Deja numirea unui procuror general pentru a formula acuzații mai subțiri la adresa unui membru al cabinetului său a fost investigată dar clasată de procurorul general în cauză din lipsă de probe suficiente, la primul său mandat. Însă alte trei cazuri actuale au altă consistență și amenință să plece în instanță cu acuzații mult mai grave.

Este vorba despre trei investigații de corupție, cazurile 1000, 2000 și 4000, în care Netanyahu e acuzat de fraudă, luare de mită, încălcarea încrederii. În primul caz, Netanyahu e suspectat de primire de foloase necuvenite, respectiv daruri primite de la un om de afaceri străin. În al doilea caz, sunt investigate coversațiile dintre Netanyahu și un editor de ziare despre limitarea circulației competitorului său contra o acoperire favorabilă premierului și partidului său. În al treilea caz, Netanyahu ar fi oferit avantaje prin intermediul unei agenții de reglementare pentru a beneficia de 280 de milioane de dolari pe care cel privilegiat le-a plătit cu acoperire media favorabilă la un site online.

Și mai grav e că fostul șef de cabinet, fostul purtător de cuvânt al familiei și fostul director general al Ministerului Comunicațiilor au devenit martori ai acuzării în aceste anchete, dând declarațiile necesare în anchetă împotriva șefului lor, a premierului. Mai mult, în al treilea caz e vizată în luarea de mită și doamna Sara Netanyahu.

Situația acuzațiilor la adresa unor politicieni de vârf e normală în Israel, ca în orice stat democratic. Problemele juridice sunt însă de impact în momentele cele mai sensibile politic, mai ales la nivel internațional, acolo unde premierul are nevoie de toată susținerea publică și politică pentru a avea greutatea necesară pentru a impune și a negocia pentru poporul israelian, pentru a avea greutatea strategică de a impune interesele statului Israel. Or tocmai aici vor fi probleme majore în gestiunea multiplelor crize în care e implicat Israelul.

Te-ar putea interesa și: