Adresându-se ambasadorilor Franţei prezenţi la Paris la reuniunea lor anuală, şeful statului francez, care deja s-a declarat favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, tensionate în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a adăugat: „Trebuie explorate în mod strategic căile unei asemenea apropieri şi puse condiţiile noastre”.
„Ştiu că mulţi dintre voi au trebuit” să lucreze uneori asupra unor dosare în care „totul i-a condus să aibă neîncredere faţă de Rusia, uneori în mod întemeiat„, a declarat el în faţa diplomaţilor. „Şi noi am structurat această relaţie după prăbuşirea Zidului Berlinului în această neîncredere. Printr-o succesiune de neînţelegeri. Şi eu nu sunt deloc naiv atunci când doresc restructurarea acestei relaţii”, a adăugat el.
„Suntem în Europa şi, dacă nu vom şti la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte îngheţate peste tot în Europa, vom avea o Europă care este scena unei lupte strategice între SUA şi Rusia, prin urmare să avem consecinţe ale războiului rece pe teritoriul nostru”, a continuat Macron.
„Asta i-am spus eu preşedintelui Putin săptămâna trecută la Bregancon (reşedinţa prezidenţială de vară): trebuie să avansăm pas cu pas”, a adăugat liderul francez.
La 21 august, preşedintele Macron a estimat drept „pertinent” ca Rusia „să se poate reintegra la un moment dat” în G7 care ar redeveni atunci G8. „Condiţia prealabilă indispensabilă” pentru readmiterea Rusiei „este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina, în baza acordurilor de pace de la Minsk”, a adăugat el.
În legătură cu acest subiect, şeful statului francez a anunţat luni, în timpul summitului G7 de la Biarritz, organizarea, în septembrie, a unui summit care să-i reunească pe liderii ucrainean, rus, german şi francez.