Evenimentul Zilei > Social > Cutremur în zorii zilei. Magnitudinea ultimului seism produs în România
Cutremur în zorii zilei. Magnitudinea ultimului seism produs în România

Cutremur în zorii zilei. Magnitudinea ultimului seism produs în România

Un nou cutremur a avut loc în România, județul Buzău, miercuri dimineață. Specialiștii de la INFP au declarat o magnitudine de 2,3 grade pe scara Richter.

Reprezentanții Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) au anunțat care este magnitudinea acestui cutremur produs în zorii acestei dimineți. Vă reamintim că cel de ieri a avut o intensitate de 3 grade pe scara Richter și a avut loc la 06:08.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, în județul Buzău s-a înregistrat un cutremur la ora 06.31. Oficialii spun  că magnitudinea acestuia a fost de 2.3 grade pe scara Richter și că s-a produs la o adâncime de 129 de kilometri. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu(34km), Buzău(50km), Covasna(52km), Râmnicu Sărat(56km), Odobești(57km).

Amintim că specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au făcut recent o simulare a modului în care s-ar propaga unda seismică, în ce zone ar putea exista cele mai multe victime şi unde se vor prăbuşi cele mai multe clădiri, în cazul unui cutremur de magnitudine mare.

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.

Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.

Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord.

Dacă seismul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia când cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale.