Curtea de Apel Pitești decide ce se întâmplă cu casa pierdută de Iohannis

Curtea de Apel Pitești decide ce se întâmplă cu casa pierdută de Iohannis

Contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei din noiembrie 2015, prin care cei doi soţi au pierdut casa, se judecă la Curtea de Apel Piteşti, conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă curte de apel din ţară, decizia fiind definitivă.

Acesta a fost al patrulea termen al procesului,  iar un complet de trei judecători a rămas în pronunţare asupra unor cereri de amânare sau suspendare a procesului, potrivit Agerpres.

Cererile au fost formulate de avocatul familiei Iohannis, până la stabilirea persoanelor care au calitatea de moştenitor al soacrei preşedintelui, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces înainte de decesul survenit în anul 2016.

Instanţa a anunţat că rămâne în pronunţare asupra cererilor de amânare sau suspendare a cauzei, stabilind un termen de control pentru 15 februarie, care ar deveni un termen efectiv în cazul în care nu se admite suspendarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocatul Virgiliul Viorel Vulcan, reprezentantul celor cu care se judecă familia prezidenţială, a apreciat că cererile depuse de partea adversă reprezintă o încercare de tergiversare a judecării contestaţiei în anulare, prin apelarea la tertipuri procedurale.

"Dacă moare o parte a unui proces, ea trebuie înlocuită de moştenitori. Prima soacră a ţării a murit, ea trebuie înlocuită de moştenitori (...) care ar fi singurul moştenitor doamna Iohannis. Folosindu-se de tertipuri procedurale, avocaţii domnului preşedinte încearcă să suspende cauza, să o tergiverseze la maxim, pentru că şansele sunt, din punctul meu de vedere, zero. (...) Aşa spune procedura, dacă decedează una dintre părţi, cauza se poate suspenda până sunt indicaţi şi introduşi în cauză cei care urmează, moştenitorii", a declarat avocatul.

El a adăugat că Ministerul Finanţalor ar trebui să aplice hotărârea irevocabilă pronunţată de Tribunalul Braşov în cauza privind casa din Sibiu. "Hotărârea este irevocabilă, din punctul ăsta de vedere am obţinut şi o hotărâre de revizuire a sentinţei prin care acestor bătrâni le-au fost anulate contractele de vânzare-cumpărare, ea este pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. A fost desfiinţată şi acea hotărâre ticăloasă prin care au fost anulate contractele de vânzare-cumpărare. Urmează ca dânşii să-şi reintre în drepturi, iar statul român, prin Ministerul de Finanţe, trebuie să pornească demersurile pentru intabularea acestui spaţiu şi al întregii case în cartea funciară, radierea lui Iohannis şi a soţiei, conform deciziei irevocabile a Tribunalului Braşov, şi al doilea pas, urmează să procedeze la o acţiune privind restituirea sumelor încasate necuvenit, sutele de mii de euro încasate de către domnul primar al municipiului Sibiu, cel care avea obligaţia să protejeze domeniul privat al municipiului Sibiu şi din acest punct de vedere dânsul s-a aflat într-o profundă stare de incompatibilitate", a mai spus Vulcan, citat de Agerpres.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea.