Cursurile la care înveţi cine eşti, ce vrei şi cum să reuşeşti

Cursurile la care înveţi cine eşti, ce vrei şi cum să reuşeşti

Potrivit psihoterapeuţilor, cursurile de dezvoltare personală reprezintă adevărate ghiduri de utilizare a propriei fiinţe şi a abilităţilor de viaţă.

Nu am ce face, ăsta sunt!", "Mă urmăreşte ghinionul", "Nu mă pot schimba" - sunt scuze pe care omul le găseşte când se căieşte pentru ce face ori caută scuze pentru belelele din viaţa lui, convins fiind că nişte forţe superioare i-au decis demult destinul.

Lucrurile stau şi nu stau aşa. Psihoterapeuţii ştiu că dincolo de informaţiile genetice şi de comportamentele învăţate încă din copilărie, există pârghii care, la maturitate, pun în funcţiune un mecanism al dezvoltării personale. Altfel spus, te fac să nu trăieşti din inerţie, ci te învaţă să alegi direcţii care aduc satisfacţii personale, profesionale, sociale.

Cursurile de dezvoltare personală se organizează pentru gru puri de 10-20 de persoane şi costă în jur de 50 de lei şedinţa (numărul de şedinţe este stabilit de psihoterapeut).

Ne puteți urmări și pe Google News

"Îţi oferă know-how"

Claudia Brişcan, psihoterapeut, explică rolul acestor lecţii. "Cursurile te pun în posesia ghidului de utilizare a propriei fiinţe şi a abilităţilor de viaţă cu ajutorul cărora să fii şi să faci tot ceea ce e mai bun, cu ceea ce ai şi acolo unde eşti. Îţi oferă know-how".

În timpul cursurilor sunt abordate toate dimensiunile importante ale vieţii: raţional, emoţional, social, profesional. La finalul lor, dacă au fost realizate profesionist şi cursanţii au fost receptivi, vor putea să comunice şi să relaţioneze mai bine, vor fi mai eficienţi şi îşi vor gestiona mai bine emoţiile şi stresul.

Psihoterapeutul mai spune că probleme precum depresia severă, fobia sau atacurile de panică nu se pot soluţiona prin aceste cursuri, ci prin psihoterapie personală sau de grup.

Cui se adresează

Programele de acest tip nu sunt pentru oricine. "Ele se adresează persoanelor cu un grad satisfacător/bun de funcţionare personală şi socială, stabile emoţional, cu interes în autocu noaştere sau care vor să-şi îmbunătăţească diverse aspecte legate de stima de sine, de comunicare şi relaţionare", spune psihoterapeutul Claudia Brişcan.

Viaţa participanţilor nu se modifică radical, de la sine, imediat ce au ieşit pe uşă, ci e nevoie de muncă personală cu propriul "eu" pentru a ajunge la schimbările dorite.

Experienţa Landmark Forum

Alina, o tânără de 31 de ani, a participat în urmă cu doi ani la seminarul Landmark Forum organizat de o companie americană în întreaga lume. Reţeta ce stă la baza acestui program este una controversată, taberele pro şi contra fiind foarte vehemente.

Unii participanţi spun că lea deschis ochii asupra vieţii, alţii că e o spălare de creiere. Deşi diferit de cursurile de dezvoltare personală ale psihoterapeuţilor români, Landmark Forum are, în principiu, cam aceleaşi scopuri: cunoaşterea propriei persoane, abordarea optimistă a vieţii şi asumarea responsabilităţii pentru ceea ce se întâmplă în viaţa fiecăruia.

Alina spune că participarea la acest program i-a schimbat realmente viaţa.

Schimbări radicale

"Eram în pragul despărţirii de prietenul meu; acum suntem căsătoriţi şi avem un copil", îşi începe Alina povestea. Cursul a ajutat-o să se împace cu trecutul ei şi să reia relaţia cu tatăl, care o consideră acum singura persoană din lume în faţa căreia îşi poate deschide inima. "Am început să mă gândesc pentru prima oară serios la ce vreau eu cu adevărat de la viaţă şi cum pot face să obţin asta, dincolo de «viaţa e grea, nimic nu merge, să zic mersi că e şi-aşa»".

Cea mai mare realizare a fost, spune tânăra, să-şi dea seama că îşi poate direcţiona viaţa cum doreşte.

Euforia întâlnirii cu tine

Alina îşi aminteşte că în cele trei zile de seminar a văzut cele mai multe feţe zâmbitoare la un loc. "Nu îţi punea nimeni nimic în apă, nici în aer, şi nici nu era hipnoză. Dar pentru mulţi oameni era prima ocazie în viaţă când îşi dezveleau cu adevărat cine sunt în interior. Iar să te întâlneşti pentru prima dată cu tine însuţi îţi dă o stare euforică", mai spune tânăra.