Evenimentul Zilei > Economie > Curs valutar 2 septembrie. Alertă la BNR. Cât a ajuns să valoreze un euro
Curs valutar 2 septembrie. Alertă la BNR. Cât a ajuns să valoreze un euro

Curs valutar 2 septembrie. Alertă la BNR. Cât a ajuns să valoreze un euro

Euro a crescut, miercuri, cu 0,16 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,8409 lei/euro.

Dolarul american a crescut în faţa monedei naţionale, BNR anunţând un curs de 4,0790 lei, faţă de 4,0395 lei în şedinţa anterioară.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,4784 lei, înregistrând o apreciere de la valoarea de 4,4703 lei anunţată anterior.

Gramul de aur a fost cotat la 258,1701 lei, în depreciere comparativ cu valoarea de 258,1765 lei  stabilită în şedinţa precedent.

Leul a avut o anumită stabilitate în perioada care a trecut, cel puţin comparativ cu alte monede din regiune, dar instabilitatea politică nu are cum să ajute bunul mers al economiei, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

„După cum am văzut în perioada care a trecut leul a avut o anumită stabilitate, atât cât se poate, repet această afirmaţie, în perioada dată. Nu au fost fluctuaţii mari. Cel puţin comparativ cu alte monede din regiune leul a fost extrem de consecvent în a evolua pe palierul acesta 4,82 – 4,84 în ciuda datelor care au venit legate de economie. Acest lucru are cel puţin două cauze.

E evident că Banca Naţională are o rezervă valutară consistentă, ba chiar una care a atins un record în această perioadă, ceea ce descurajează orice speculaţie de curs. În acelaşi timp, faptul că a existat o politică de reducere a dobânzilor graduală nu a influenţat valoarea cursului, iar pentru că am dat o anumită încredere în evoluţia şi în controlul situaţiei economice, atât cât poate o bancă naţională cât şi un guvern să o facă în condiţiile acestea.

Nu vedem motive interne care să ducă la o altă evoluţie. Sigur că dacă pandemia va continua situaţia rămâne în continuare una care să evolueze în parametrii daţi. În cazul în care criza politică se va accentua sigur că acest lucru poate influenţa la rândul ei evoluţia economiei şi sigur că o influenţează”, a afirmat Dan Suciu, la Digi 24.