Evenimentul Zilei > Politica > Cum vrea PSD să răstoarne Guvernul
Cum vrea PSD să răstoarne Guvernul

Cum vrea PSD să răstoarne Guvernul

Două curente de opinie se vor înfrunta în PSD, după alegerile locale, pe tema depunerii unei moţiuni de cenzură care să dărâme Guvernul, a aflat EVZ

Un prim scenariu despre trântirea Guvernului este discutat în tabăra fostului premier Victor Ponta, care doreşte să fie depusă o moțiune de cenzură imediat după alegerile locale, au relatat surse social-democrate pentru EVZ. „În partid s-a cristalizat ideea că, dacă-i lăsăm pe tehnocrați până la toamnă, durează doi ani să reparăm ce au stricat”, ne-au spus sursele citate.


Prima tabără devine tot mai consistentă ca idee în partid. „Salvăm ţara” este sloganul adepţilor acestui scenariu. De altfel, Victor Ponta a avansat, ieri, 15 iunie, ca posibilă dată pentru o moţiune de cenzură. Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat pentru EVZ că după alegerile locale trebuie „categoric să facem o analiză” cu privire la moţiunea de cenzură. Artizanii acestui scenariu spun că o majoritate PSD-ALDE-UNPR în Parlament îl va obliga pe preşedintele Klaus Iohannis să desemneze un premier de stânga. „Chiar dacă prima oară Iohannis nu va accepta premierul PSD, a doua oară va fi obligat constituţional să ia act de majoritatea din Parlament”, spun sursele citate. La acest scenariu contribuie din plin şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care vrea să fie din nou premier, spun social-democraţii.

Scenariul2: La toamnă

Liviu Dragnea vrea și el la guvernare dar nu ar vrea să intre acum într-un război cu Klaus Iohannis pe tema desemnării unui nou premier. Dragnea preferă să lase Guvernul Cioloş să îşi termine natural mandatul, în toamnă. „A vrut lumea tehnocraţi, Guvern de tineri liberi şi frumosi, să stea cu ei de gât”, spun surse PSD. Dragnea a menţionat recent că PSD va mai susţine actualul Guvern “doar până când va depăşi linia roşie”. “Se pare că este foarte aproape de ea”, a ameninţat liderul PSD.

Varianta 3: Doar miniștri, nu și premier

Dragnea nu exclude scenariul taberei lui Victor Ponta, dar nu are încredere în UNPR şi cu atât mai puţin în Gabriel Oprea, care şi-a păstrat o anumită influenţă. Liderul PSD crede că Oprea ar juca alături de PNL dacă s-ar pune problema schimbării Guvernului. A treia variantă luată în calcul de PSD este una de compromis, în care dă jos Guvernul Cioloş, acceptă un premier impus de Klaus Iohannis şi intră în viitorul cabinet cu 5-6 miniştri. Problema este că varianta presupune prea multe riscuri pentru partid, spun PSD-iştii. „Dacă intrăm întrun Guvern cum a fost cu PDL şi ieşim şifonaţi?”, spun surse PSD. În PSD se vehiculează ca nume de posibil premier de compromis actualul vicepremier Vasile Dâncu.