Evenimentul Zilei > Economie > Cum va modifica ROBOR împrumuturile românilor? Anunțul de ultimă oră privind recalcularea ratelor
Cum va modifica ROBOR împrumuturile românilor? Anunțul de ultimă oră privind recalcularea ratelor

Cum va modifica ROBOR împrumuturile românilor? Anunțul de ultimă oră privind recalcularea ratelor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți că, în funcție de noua formulă de calcul a ROBOR, clienții băncilor vor putea cere recalcularea ratelor pentru creditele în desfășurare.

Eugen Teodorovici a anunțat că modificarea OUG 114 va viza sectorul bancar, ROBOR fiind înlocuit cu un nou mod de calcul.

„Propunerea noastră va fi – dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern – ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această abordare. Întrebarea este cui se aplică noua formulă. Clar noilor credite în lei se va aplica, iar, pentru cele în derulare, formula de schimbare este cea de cerere de refinanţare.

Practic, românii care au credite în lei pot face o cerere de finanţare a acelui împrumut la aceeaşi bancă sau la alta, bazat pe noua formulă de calcul, iar, dacă aceea va fi mult mai atractivă, dacă românul va decide să se finanţeze de la aceeaşi bancă sau la altă bancă, iar dacă se face la altă bancă va fi şi o competiţie între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină pentru că va fi afectată şi cota de piaţă a acestor bănci”, a declarat ministrul Finanțelor.