Şeful diplomaţiei de la Budapesta a insistat, într-o vizită în Israel, care a durat mai puţin de o zi, că Ungaria pledează pentru întrunirea Consiliului de Asociere Israel- Uniunea Europeană şi a criticat poziţia unor ţări care leagă activitatea Consiliului de Asociere cu procesul de pace din Orientul Mijlociu.

El a subliniat că atât la ONU, cât şi în Uniunea Europeană, în multe situaţii sunt poziţii părtinitoare împotriva Israelului.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a mers la Tel Aviv pentru a pregăti vizita premierului Benjamin Netanyahu în Ungaria, care va avea loc în perioada 18-19 iulie, transmite RRA.

Va fi prima vizită a unui premier israelian, după ce Budapesta a restabilit legăturile cu statul Israel în 1989.

Se aşteaptă ca acel Consiliu de Asociere Uniunea Europeană-Israel, care nu s-a mai întrunit din 2012, să fie convocat.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta, citat de presa israeliană, a declarat că Ungaria este printre puţinele ţări europene, care aspiră la convocarea Consiliului de Asociere şi este inacceptabil şi nedrept pentru Israel dacă nu se întâmplă acest lucru, a adăugat el.

De asemenea, Péter Szijjártó consideră că este o greşeală faptul că unele ţări europene amestecă activitatea Consiliului de Asociere cu procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Ungaria este una din cele trei ţări europene care s-au opus etichetării produselor israeliene.