Armata poloneză a reunoscut că a invadat accidental Republica Cehă, luna trecută, și a afirmat că ocuparea scurtă a unei părți mici a țării vecine a fost pur și simplu o „neînțelegere”.

Astfel, militarii polonezi au trecut din greșeală granița cehă la finele lunii mai, a preciat ministrul ceh de Externe, pentru CNN.

Soldații, care păzeau părți din granița Poloniei cu Cehia în timpul pandemiei de coronavirus, au început să întoarcă din drum cetățenii cehi care încercau să viziteze o biserică din propria lor țară. Drept urmare, Tomas Petricek, ministrul de Externe al Republicii Cehe, a cerut explicații cu privire la acest incident, dar a recunoscut că a fost vorba doar despre o confuzie și nicidecum despre un episod ostil, mai ales că cele două state sunt membre UE și NATO.

Practic, soldații polonezi au trecut din satul Pelgrzymow (aflat în sudul Poloniei) în satul Pelhrymovy (Cehia), ambele fiind la o distanță foarte mică. Militarii polonezi au trecut frontiera atunci când au reinstalat postul de pază, pentru a se asigura că granițele rămân închise din cauza pandemiei.

„Omologii noştri polonezi ne-au asigurat, neoficial, că acest incident a fost doar o neînţelegere cauzată de armata poloneză fără nici o intenţie ostilă. Cu toate acestea, încă aşteptăm o declaraţie oficială de la Varşovia”, a declarat, pentru CNN, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Cehia.

Anunțul de la Varșovia nu a întârziat să apară. „Trecerea graniței a fost rezultatul unei neînțelegeri și nu un act deliberat. Situația a fost remediată imediat, iar cazul este închis, inclusiv de către partea cehă”, a reacționat ministrul polonez al Apărării, pentru CNN.

Polonia a fost implicată în conflicte mai grave de frontieră cu fosta Cehoslovacie: războiul care a durat vreme de șapte zile pentru teritoriul regiunii Silezia (1919), iar anexarea unei regiuni din jurul orașului Bohumin (1938). (foto: facebook.com/USEmbassyWarsaw)