Cum se naşte o insulă | VIDEO

Cum se naşte o insulă | VIDEO

Există un vulcan subacvatic atât de puternic încât înalţă lava la 70 de metri deasupra nivelului mării. În ultimii 60 de ani a dat naştere la 11 insule, spulberate de fiecare dată de valuri.

Vulcanul Kavachi se află în Pacificul de sud-vest, în apropiera insulelor Solomon (la est de Papua Noua Guinee). În 2003, erupţia vulcanică a creat o insulă de 15 metri înălţime. Dar, la fel cum s-a întâmplat cu alte 10 formaţiuni mai mici sau mai mari, valurile nu au îngăduit existenţa unui nou petic de pământ.

În ultimii 100 de ani, circa 33 de insule s-au format în urma erupţiilor unor vulcani subacvatici. Însă, dintre aceste insule, doar trei există şi astăzi. Vi le prezetăm mai jos, prin intermediul fotografiilor: În august 1883, insula Krakatau (Krakatoa) a fost locul în care a avut loc cea mai puternică explozie din istoria modernă. Sunetul s-a auzit la 4.800 de kilometri de locul exploziei. Erupţiile violente de atunci au provocat tsunami, iar valurile uriaşe au curmat numeroase vieţi (36-40.000). Însă, la scurt timp după erupţia devastatoare, din ape s-a înălţat o nouă insulă: Anak Krakatau (Copilul lui Krakatau). Aceasta are circa 200 de metri altitudine şi se află între insule Java şi Sumatra (Indonezia). 

Ne puteți urmări și pe Google News

În Pacificul de sud (zona arhipelagului Tonga) găsim insula Home Reef. Aceasta a apărut şi dispărut de trei ori în secolele XIX şi XX. A ieşit din nou la iveală în august 2006, măsurând circa 0,5 pe 1,5 kilometri. Insula a fost observată pentru prima dată de echipajul unui yacht, care a anunţat descoperirea pe blog. Acum, insula se pregăteşte să dispară din nou.

Şanse mari de a rămâne mai multe vreme peste ape are insula Surtsey, apărută în 1963. În 1967, avea o suprafaţă de 2,7 km2. Astăzi, eroziunea a redus această suprafaţă la jumătate. Insula este considerat cel mai sudic punct al Islandei. VIDEO - Insula Kavachi, de 11 ori roasă de ape <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/L4rcT6TWO-E" frameborder="0" allowFullScreen></iframe> <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/G4LaM8iUc28" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>