Evenimentul Zilei > Social > Cum se calculează cuantumul indemnizaţiei de şomaj
Cum se calculează cuantumul indemnizaţiei de şomaj

Cum se calculează cuantumul indemnizaţiei de şomaj

Cei care riscă să îşi piardă locul de muncă trebuie să ştie de câţi bani ar putea beneficia în perioada şomajului. Astfel, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare. Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an vor primi 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia.

La această sumă, se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, dar şi a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. 

Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani; 10% pentru cei care au deja o vechime de cel puţin 20 de ani. 

Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

Citiţi mai multe aici.