Cum să ne hidratăm corect pe timp de vară

Cum să ne hidratăm corect pe timp de vară

Medicii recomandă lichidele nu foarte dulci şi nici foarte concentrate, cum ar fi apa plată, ceaiul uşor îndulcit, limonada sau sucurile naturale.

La temperaturi mai mari de 28 de grade Celsius, organismul uman elimină "căldura" prin transpiraţie, pierzându-se astfel cantităţi importante de apă şi minerale.

Senzaţia de sete provocată de pierderea de minerale nu e resimţită prea puternic de către persoanele în vârstă, copii sau sportivi, dar devine o problemă gravă atunci când temperaturile se apropie de 40 de grade Celsius, iar organismul nu mai ţine pasul cu deshidratarea.

"Este recomandat să bem doi litri de lichide pe zi, din care măcar unul să fie apă, iar restul ceaiuri şi maximum o jumătate de litru de sucuri din fructe", spune medicul nutriţionist Luiza Pîrvu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apa, varianta la îndemână

Specialiştii mai spun că gradul optim de hidratare al organismului se poate obţine mai ales consumând apă plată sau carbogazoasă.

"Stomacul are nevoie de dioxid de carbon pentru că în perioada caldă are aciditate scăzută, ceea ce favorizează infecţiile digestive. Puteţi să beţi chiar şi apă rece, pentru că astfel pierdeţi din temperatură, ceea ce ajută la termoreglarea organismului", precizează Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.

Ceai da, răcoritoare nu

Ceaiurile neîndulcite, cofeina şi alte băuturi care stimulează activitatea nervoasă pot asigura şi ele necesarul de hidratare al organismului. Cu o condiţie: să nu exageraţi cu cantităţile.

În schimb, băuturile răcoritoare dau doar pe moment senzaţia de potolire a setei şi e bine să beţi maximum două pahare pe zi. "Băuturile răcoritoare nu ţin de sete din cauza zahărului sau a îndulcitorilor pe care îi conţin", spune medicul Corina Zugravu.

În aceste condiţii, glucoza conţinută de acest tip de băuturi favorizează diureza (pierderea unor cantităţi mai mari de apă) şi, implicit, deshidratarea. Mult mai indicate pentru menţinerea hidratării sunt fresh-urile. Dar şi în acest caz medicii atrag atenţia că trebuie consumate doar două pahare pe zi din cauza conţinutului mare de zaharuri.

"Este recomandat să bem doi litri de lichide pe zi, unul de apă şi restul de ceai şi cel mult o jumătate de litru de sucuri din fructe.",LUIZA PÎRVU, medic nutriţionist

DE EVITAT

Ceaiuri "rele"

Chiar dacă organismul are nevoie şi de ceaiuri în perioada caldă pentru a ţine pasul cu deshidratarea, totuşi există unele care trebuie evitate. Astfel, ceaiul de mentă contribuie la deshidratare, iar cel negru produce agitaţie.

Persoanele care au probleme cu inima şi iau medicamente diuretice nu trebuie să consume şi ceaiuri diuretice. "Cardiacii ar trebui să evite să mai consume cafea sau ceai negru, pentru că le poate creşte tensiunea, pot avea palpitaţii sau cefalee", explică medicul nutriţionist Luiza Pîrvu.