Dependența față de jocurile de noroc poate afecta puternic atât finanțele unei persoane, cât și întreaga sa viață socială. Fiind vorba despre un dezechilibru, acesta se manifestă în toate laturile vieții jucătorului – la locul de muncă, în familie, în relația cu prietenii… Nimic nu mai este "ca înainte", dar goana după posibila recuperare a sumelor mari pierdute la jocuri de noroc poate cauza depresie și, evident, și mai mari pierderi de bani.

Cum eviti aceasta dependenta? Indiferent ca iti place sa pariezi pe evenimente sportive de top sau esti fan de casino online, indiferent ca te simti excelent la salile de jocuri electronice sau atunci cand completezi bilete la jocurile de loterie, trebuie sa stii ca ai nevoie sa iti setezi anumite limite clare.

Timpul alocat acestor pasiuni trebuie sa fie rezonabil si sa nu puna niciodata in pericol alte activitati "normale" din viata de zi cu zi. Cand timpul petrecut la jocuri de noroc afecteaza in mod negativ viata profesionala sau viata personala, clar este o problema.

Apoi, conform psihologilor, trebuie sa ai un buget fix pentru aceasta distractie lunara. Cand sumele pierdute depasesc 5% din veniturile jucatorului, granita intre distractie si dependenta a cam fost depasita, deci este un semnal de alarma.

Daca totusi simti ca nu te poti abtine de la a juca, cere ajutorul familiei, prietenilor si chiar ajutor specializat. In Romania exista acum o linie telefonica gratuita (0800800099) la care raspund psihologii din cadrul programulului "Joc responsabil". Cei afectati de posibila dependenta fata de jocurile de noroc pot primi chiar si sedinte gratuite de terapie individuala la un cabinet de specialitate.