Cum poți obține un nou permis de conducere fără a fi amendat

Cum poți obține un nou permis de conducere fără a fi amendat Sursa foto: Arhiva EVZ

Mii de șoferi români rămân anual fără permis de conducere. Facem referire doar la cei care îl pierd și nu la cei care rămân fără pentru că au încălcat legea. Conducătorii auto au la dispoziție o alternativă de a-si recupera permisul fără a fi amendați.

Permis de conducere: eliberarea duplicatului fără a fi amendat

Primul pas pe care trebuie să-l facă șoferii care își pierd permisul de conducere este să se adreseze autorităților competente, Biroul Brigăzii Rutiere. Apoi, dacă nu vreți să pricopsiți cu o amendă consistentă pentru lipsa actelor, trebuie să solicitați Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor eliberarea unei dovezi care să înlocuiască vechiul permis.

Codul Rutier stipulează că pierderea permisului trebuie raportată în cel mult 48 de ore. De asemenea, trebuie precizat că în cazul în care pierderea sau furtul permisului nu a fost anunțată în termenul prevăzut de lege, riscați o amendă semnificativă. Totodată, pierderea permisului trebuie declarată și în Monitorul Oficial.

permis moldova

permis moldova

Acte necesare

Odată ce ați bifat aceste etape veți avea nevoie de o serie de documente și taxe plătite pentru a solicita un permis de conducere nou. De asemenea, este important de menționat că anumite Consilii Locale au dreptul de a-i sancționa pe acei șoferi al căror permis a expirat și nu și l-au reînnoit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere aveți nevoie de următoarele documente.

  • actul de identitate;
  • dovada plăţii taxei de permis (89 de lei) ;
  • dovada că ai declarat pierdut vechiul permis;
  • adeverinţa medicală care arată că ești apt pentru a deţine un permis.

Cererile pentru eliberarea unui nou permis de conducere se pot depune online

Pentru permisele de conducere eliberate după 1 ianuarie 2009 cererea pentru duplicat poate fi livrată prin poștă sau online. Documentele menționate anterior vor fi scanate și urcate pe adresa respectivă. Totodată, în acest caz la ridicarea noului permis veți avea nevoie de documentele originale după care s-a făcut copie sau fost scanate.