Evenimentul Zilei > Actualitate > Care sunt cele mai rezistente mâncăruri şi băuturi în cazul unei pandemii prelungite
Care sunt cele mai rezistente mâncăruri şi băuturi în cazul unei pandemii prelungite

Care sunt cele mai rezistente mâncăruri şi băuturi în cazul unei pandemii prelungite

Ce alimente şi băuturi sunt cele mai indicate într-o situație de criză majoră? Care dintre ele se conservă cel mai bine şi cât de mult pot rezista  în timp? Sunt doar câteva întrebări care stau pe buzele tuturor.

Este ştiut faptul că mâncarea se strică din cauza microbilor, afirmă Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie. Aşadar, ca alimentele să nu fie alterate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode folosite, în prezent sunt: sărarea mâncării, uscarea (deshidratarea) alimentelor, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate. Toate aceste metode au ca scop reducerea multiplicării culturilor microbiene de pe alimente.

Sărarea ori uscarea, sunt cele mai simple şi sigure metode pentru conservarea mâncării. Conform expertului în chimia alimentară consultat de BBC, cele mai eficiente metode din cele de mai sus sunt uscarea şi sărarea. Uscarea alimentelor este foarte eficace deoarece culturile microbiene nu se pot dezvolta în medii lipsite de apă.

De asemenea, lipsa apei împiedică producerea oxidării, altă cauză a alterării alimentelor. Pusul alimentelor la sărat, în special carnea, este o altă metodă eficientă deoarece şi, în acest caz, ea reduce umiditatea, creând astfel un mediu în care agenţii patogeni nu pot supravieţui. „Sarea extrage apa din microorganisme şi distruge legăturile chimice ale acestora”, declară expertul.

La fel ca şi sarea, zahărul poate induce şi el, în anumite condiţii, un astfel de „şoc” microbilor. Zahărul alb rafinat, de pildă, conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite deloc dezvoltarea culturilor microbiene, motiv pentru care se consideră că nu are, practic, dată de expirare. Să aveţi şi nişte borcane de miere puse la păstrat. Ele ar putea fi consumate inclusiv de arheologii care vă vor descoperi rămăşiţele, spun eexpertul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE